Upozorenje HNB-a i HANFA-e na rizike u korištenju usluga online platformi za otkup potraživanja

Upozorenje HNB-a i HANFA-e na rizike u korištenju usluga online platformi za otkup potraživanja

Objavljeno: 16.7.2024.

U posljednje vrijeme na hrvatskom tržištu primijećena je pojava online platformi koje ulagateljima (među ostalima i potrošačima) omogućuju otkup potraživanja iz ugovora o zajmu i drugih pravnih poslova (npr. otkup nedospjelih potraživanja) bez sudjelovanja tradicionalnih financijskih institucija kao što su banke, faktoring društva i sl. Pri tome se navodi kako online platforme spajaju potencijalne ulagatelje koji žele ostvariti prinos u vidu kamate na potraživanje i prodavatelje potraživanja koji su često izvan Europske unije (najčešće u azijskim državama).

Upozoravamo da osobe koje upravljaju opisanim online platformama kao i usluge koje pružaju nisu pod nadzorom Hrvatske narodne banke ni Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Također, upitno je jesu li prodavatelji potraživanja i drugi subjekti koji sudjeluju u ovakvom poslovnom modelu regulirani i nadzirani u svojim matičnim državama koje su izvan Europske unije. Dodatno skrećemo pozornost da u Republici Hrvatskoj ne postoji sustav koji bi štitio ulagatelje i osiguravao novčana sredstva uložena putem takvih online platformi.

Iz tog razloga Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga upozoravaju potrošače i druge potencijalne ulagatelje na rizike na koje treba obratiti pažnju prilikom odlučivanja o ulaganju putem opisanih online platformi:

  • Rizik gubitka uloženih sredstava: postoji rizik da ulagatelj ostane bez svih uloženih (uplaćenih) sredstava, budući da novčana sredstva koja se ulažu putem tih platformi nisu osigurana sustavom osiguranja bankovnih depozita niti sustavom zaštite ulagatelja u Republici Hrvatskoj.
  • Kreditni rizik: postoji rizik nenaplativosti potraživanja, odnosno rizik da zajmoprimac (dužnik)/primatelj računa (dužnik) kod otkupa računa neće moći u cijelosti ili djelomično namiriti potraživanje. S tim u vezi pojedine online platforme nude razne oblike jamstava u slučaju da zajmoprimac (dužnik) ne podmiri svoju obvezu u cijelosti, što može uključivati i jamstvo samog zajmodavca. No, budući da se zajmodavac i zajmoprimac (dužnik) mogu nalaziti izvan Hrvatske i Europske unije, potrošaču (potencijalnom ulagatelju) može biti podjednako otežano utvrditi postojanje i valjanost jamstva koje se nudi, odnosno ostvariti tražbinu u slučaju da obveze po jamstvu ne budu ispunjene. Također, ukazujemo na to da prijava potraživanja i naplata iz eventualnih stečajnih postupaka nad dužnikom ili zajmodavcem koji je u državi izvan Europske unije za većinu potrošača može predstavljati nepremostivu prepreku.
  • Rizik likvidnosti: postoji mogućnost da se kupljeno potraživanje neće moći brzo prodati prije nego što zajmoprimac (dužnik) otplati zajam (dug). Ovo može predstavljati izazov ako potrošač (potencijalni ulagatelj), primjerice, hitno treba unovčiti ulaganje.
  • Pravni rizik: postoji rizik da potrošač (potencijalni ulagatelj) nije u potpunosti upoznat s uvjetima ugovora o zajmu ili drugog pravnog posla iz kojeg potječe potraživanje kao niti s uvjetima za prijenos potraživanja koji mogu utjecati na valjanost takvog prijenosa, sve iz razloga što ne postoje zakonski zahtjevi za transparentnost rada navedenih online platformi niti su propisane informacije koje se moraju dati ulagatelju.

Zbog ovih razloga postoji rizik da potrošač ne može procijeniti postojanje potraživanja, niti se može isključiti mogućnost prevare. Navedeni rizik posebno je istaknut ako je ugovor iz kojeg potječe potraživanje sklopljen po stranom pravu. Također, pravo na prigovor, žalbu i pristup sudu značajno su otežani činjenicom da se u pravilu radi o ostvarivanju prava u postupcima koji se vode po pravu država izvan Europske unije.

  • Sigurnost podataka: budući da se radi o nereguliranim online platformama povećan je rizik od kibernetičkih prijetnji i krađe identiteta te posljedičnih prijevara.
  • Netransparentnost troškova i naknada: kod ulaganja koja nisu zakonski regulirana, kao što su ulaganja putem ovih online platformi, pojačan je rizik netransparentnosti strukture troškova i naknada za korištenje tih online platformi, realizaciju ulaganja i slično te značajnog utjecaja tih troškova na povrat ulaganja.

Kako bi se umanjili ovi rizici, prije sudjelovanja u ovakvom i sličnim poslovnim modelima važno je imati na umu da navedene online platforme posluju izvan regulatornog okvira za pružanje financijskih usluga koji je na snazi u Republici Hrvatskoj, te da pristajanjem na uvjete korištenja navedenih online platformi ulagatelj preuzima sve gore opisane rizike.

Slijedom svega navedenog ako niste spremni prihvatiti gore opisane rizike ili niste sigurni u postojanje i naplativost potraživanja koja se kupuju putem takvih online platformi, predlažemo dodatno i s velikom razinom opreza razmisliti o takvom ulaganju.