Izlaganja i radionice

Objavljeno: 31.10.2022. Ažurirano: 3.1.2023.
Hrvatska narodna banka organizira niz edukativnih predavanja i radionica za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente o temama iz djelokruga središnje banke.

Znate li što radi hrvatska središnja banka i koja je njezina uloga? Naučite kako štedjeti, kako se koristiti internetskim bankarstvom ili, pak, kako otvoriti račun u banci. Saznajte koja obilježja štite novčanice od krivotvorenja. Cilj nam je da predavanja i radionice budu zanimljivi i informativni. Stoga se veselimo i vašim pitanjima, prijedlozima, komentarima.

Zanimanje za predavanja i radionice potrebno je iskazati najmanje deset radnih dana prije kako bi se pravodobno rezervirao termin. Što prije podnesete zahtjev za edukaciju, lakše ćete osigurati željeni datum i vrijeme. Odaberite temu i predložite termin: edukacija@hnb.hr

 

Teme


Uloga i zadaci Hrvatske narodne banke srednjoškolci studenti
Saznajte više o ulozi, ciljevima i zadacima hrvatske središnje banke kao i o tome koliko je važna stabilnost cijena.

Financijska stabilnost studenti
Naučite zašto je financijska stabilnost ključna za održiv gospodarski rast, tko čini financijski sustav zemlje, koje su mjere kojima se ona osigurava i koja je uloga HNB-a u financijskoj stabilnosti Hrvatske.

Nadzor rada kreditnih institucija studenti
Naučite zašto i kako Hrvatska narodna banka nadzire rad kreditnih institucija. Saznajte koja su to posebna pravila kojih se moraju pridržavati sve kreditne institucije, što je supervizija i koji je njezin osnovni cilj.

Saznajte sve o euru, novom hrvatskom novcu osnovnoškolci
Naučite sve o obilježjima, motivima i zaštitnim obilježjima novčanica eura.

Bezgotovinski platni promet i trendovi na tržištu studenti
Saznajte što je bezgotovinski platni promet, kako je uređen, kako funkcionira i kako se nadzire te tko su pružatelji platnih usluga.

Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma studenti
Saznajte koje su to mjere i radnje koje se poduzimaju da se spriječi korištenje nezakonito stečenog novca ili njegove upotrebe u svrhu financiranja terorizma. Naučite zašto su pranje novca i financiranje terorizma štetni za gospodarstvo i društvo u cjelini.

Sigurnost internetskih i mobilnih plaćanja studenti
Doznajte više o zloupotrebi u internetskom i mobilnom bankarstvu te načinima na koje se korisnici mogu od toga zaštititi.

Zaštita potrošača – institucije i potrošači srednjoškolci studenti
Saznajte što Hrvatska narodna banka poduzima kako bi zaštitila potrošače, kako je regulirana zaštita potrošača korisnika bankovnih i financijskih usluga u RH i koje informacije središnja banka osigurava s ciljem što bolje informiranosti.

Razvoj novca i osnove bankarstva osnovnoškolci
Što je novac i kako je nastao? Koja je uloga središnje banke, a što rade banke? Zašto je dobro štedjeti? Kako funkcionira elektroničko poslovanje? Saznajte odgovore na ta i druga pitanja o novcu i bankarstvu.

Upravljanje osobnim financijama srednjoškolci studenti
Naučit ćete zašto je važno upravljati osobnim financijama, kako osmisliti tablicu osobnog proračuna, kako u tome mogu pomoći internetsko i mobilno bankarstvo te kako doći do svih potrebnih informacija za donošenje kvalitetnih financijskih odluka.

Osnovno o bankovnim proizvodima i uslugama srednjoškolci
Saznajte tko kontrolira financijsko tržište u Hrvatskoj, naučite što bi svaki potrošač trebao znati prije ugovaranja računa za plaćanje, štednje ili kredita, a dobit ćete i podsjetnik na sigurnosne preporuke za plaćanje putem interneta i korištenje internetskoga ili mobilnog bankarstva.


Foto galerija izlaganja i radionica