Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća

Objavljeno: 2.7.2021. Ažurirano: 19.10.2023.

Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća istražuje financijske potrebe i prepreke s kojima se susreću mala i srednja poduzeća. Ta poduzeća ključni su nositelj zaposlenosti, inovacija i investicija, pa su saznanja o njihovoj financijskoj situaciji i planovima izrazito važna za središnju banku i nositelje ekonomske politike općenito. Iako je anketa usmjerena na mala i srednja poduzeća, sudjeluju i odabrana velika poduzeća kako bi se rezultati mogli usporediti.

Anketu za 27 zemalja Europske unije i odabrane zemlje izvan EU-a[1] provode Europska središnja banka i Europska komisija, a neke središnje banke provode i vlastite ankete s dodatnim pitanjima važnima za njihove ekonomske politike, primjerice Banque de France i Banka Slovenije.

HNB je proveo prvi krug ankete u obliku inicijalnoga anketnog pilot-projekta na manjem uzorku 2015. (Bilten 220 – 2015., Okvir 6. Pristup malih i srednjih poduzeća financiranju – saznanja iz Ankete). U okviru drugoga kruga 2017. godine provedena je prvi put sveobuhvatna anketa (MKP 5 ­ 2018., Okvir 4. Obilježja malih i srednjih poduzeća u pristupu financiranju – saznanja iz Ankete i MKP 3 ­ 2017., Okvir 3. Pristup malih i srednjih poduzeća financiranju – saznanja iz Ankete). Terensko ispitivanje za potrebe trećega kruga ove ankete u 2021. godini provela je agencija IPSOS u skladu s Međunarodnim kodeksom za provedbu tržišnih i društvenih istraživanja koji jamči zaštitu anonimnosti ispitivanih poduzeća.

Rezultati aktualnoga trećega kruga Ankete 2021. pokazuju da je višegodišnji trend smanjivanja kamatnih stopa olakšao mogućnost zaduživanja hrvatskih malih i srednjih poduzeća kod banaka, što je rezultiralo i blagim povećanjem zatraženih iznosa kredita. Međutim, najveća prepreka poslovanju malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj i nadalje je nepovoljno institucionalno i poslovno okružje. S druge strane, europska mala i srednja poduzeća u mnogo manjoj mjeri doživljavaju institucionalno i poslovno okružje kao prepreku poslovanju, a kao najveću prepreku poslovanju navode raspoloživost stručnjaka ili iskusnih upravitelja. Glede stupnja realizacije zahtjeva za dobivanje kredita, kretanja u EU-u slična su hrvatskima, dok su kašnjenja u plaćanjima u EU-u manje prisutna nego u Hrvatskoj.

Dokumenti:


Rezultati ankete o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća (treći krug, 2021.) (html)

Rezultati ankete o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća (treći krug, 2021.) (pdf)

Priopćenje HNB-a od 15. 7. 2021.: "Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća"

Anketni upitnik za 2021. godinu

 


  1. Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ujedinjena Kraljevina