Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća

Objavljeno: 2.7.2021. Ažurirano: 19.7.2021.

Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća

Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća istražuje financijske potrebe i prepreke s kojima se susreću mala i srednja poduzeća. Ta poduzeća ključni su nositelj zaposlenosti, inovacija i investicija, te su saznanja o njihovoj financijskoj situaciji i planovima izrazito važna za središnju banku i nositelje ekonomske politike općenito. Iako je anketa usmjerena na mala i srednja poduzeća, sudjeluju i odabrana velika poduzeća kako bi se rezultati mogli usporediti.

Anketu za 27 zemalja Europske unije i odabrane zemlje izvan EU-a[1] provode Europska središnja banka i Europska komisija, a neke središnje banke provode i vlastite ankete s dodatnim pitanjima važnima za vlastite ekonomske politike, na primjer Banque de France i Banka Slovenije.

HNB je prvi put proveo ovu anketu 2017. godine (Okvir 4. Obilježja malih i srednjih poduzeća u pristupu financiranju – saznanja iz Ankete, Makroekonomska kretanja i prognoze br. 5, 2018. i Okvir 3. Pristup malih i srednjih poduzeća financiranju – saznanja iz Ankete, Makroekonomska kretanja i prognoze br. 3, 2017.), a pilot-projekt proveden je 2015. (Okvir 6. Pristup malih i srednjih poduzeća financiranju – saznanja iz Ankete, Bilten 220, 2015.). Terensko ispitivanje za potrebe ove ankete u 2021. godini provodi agencija IPSOS u skladu s Međunarodnim kodeksom za provedbu tržišnih i društvenih istraživanja koji jamči zaštitu anonimnosti ispitivanih poduzeća.

Zbirni rezultati i sažetak saznanja bit će objavljeni u prvoj polovini 2022.

Dokumenti:

Priopćenje HNB-a od 15. 7. 2021.: "Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća"

Anketni upitnik za 2021. godinu

Pozivna pisma:

  1. Ponovni poziv za sudjelovanje u anketnom ispitivanju malim i srednjim poduzećima koja su se odazvala 2017.
  2. Ponovni poziv za sudjelovanje u anketnom ispitivanju velikim poduzećima koja su se odazvala 2017.
  3. Poziv za sudjelovanje u anketnom ispitivanju malim i srednjim poduzećima koja prvi put kontaktiramo ili se nisu odazvala 2017.
  4. Poziv za sudjelovanje u anketnom ispitivanju velikim poduzećima koja prvi put kontaktiramo ili se nisu odazvala 2017.

 


  1. Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ujedinjena Kraljevina