Eurokovanice

Objavljeno: 1.1.2023.
Euro je od 1. siječnja 2023. zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Eurokovanice se izdaju u apoenima od 2 i 1 eura te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 centa. Eurokovanice s nacionalnom stranom Republike Hrvatske proizvode se u Hrvatskoj kovnici novca d.o.o.

Eurokovanice se izdaju u osam različitih apoena: 2 i 1 euro te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent. Eurokovanice imaju zajedničku europsku stranu i nacionalnu stranu svojstvenu državi članici Eurosustava.

Zajedničku stranu eurokovanica dizajnirao je Luc Luycx iz Belgijske kraljevske kovnice, čiji su inicijali vidljivi na svakoj eurokovanici. Na zajedničkoj strani eurokovanica prvog dizajna apoena od 2 i 1 eura te 50, 20 i 10 centa prikazani su apoen kovanice, naziv valute, zemljovid Europe koji obuhvaća prikaz država članica prije proširenja 1. svibnja 2004. i 12 zvijezda sa zastave Europske unije.

Eurokovanice drugog dizajna, koje su u optjecaju od 2007. godine, apoena od 2 i 1 eura te 50, 20 i 10 centa na zajedničkoj strani umjesto zemljovida Europe koji obuhvaća prikaz država članica prije proširenja 1. svibnja 2004. prikazuju cjeloviti zemljovid Europe.

Na zajedničkoj strani eurokovanica apoena od 5, 2 i 1 centa prikazani su apoen kovanice, naziv valute, prikaz Europe na zemaljskoj kugli u odnosu na Afriku i Aziju te 12 zvijezda koje simboliziraju zastavu Europske unije.

Dizajn nacionalne strane optjecajnih eurokovanica obavezno sadržava 12 zvijezda koje simboliziraju zastavu Europske unije, godinu izdanja i oznaku imena države članice izdavateljice. Dizajn se smije mijenjati jednom u 15 godina. Prijevremena promjena dizajna nacionalne strane optjecajnih eurokovanica iznimno je dopuštena u slučajevima kada nacionalna strana eurokovanice prikazuje poglavara, a dođe do promjene.

Svaka država članica Europske unije koja kao zakonsko sredstvo plaćanja upotrebljava valutu euro, izdaje eurokovanice sa svojom nacionalnom stranom uz suglasnost Europske komisije. Svaka država članica samostalno odlučuje hoće li se na nacionalnoj strani svih apoena eurokovanica prikazivati isti ili različiti motivi. Neke države odlučile su na sve apoene eurokovanica stavljati jednake motive, dok su se pojedine odlučile za različite motive za svaki apoen. Najviše se država odlučilo za tri skupine motiva razvrstanih prema apoenima tako da 1 i 2 eura čine jednu skupinu, 50, 20 i 10 centa drugu skupinu te 5, 2 i 1 cent treću skupinu.