5 kuna

Objavljeno: 1.2.2015.

Sastav kovine: Slitina bakra, nikla i cinka

Promjer: 26,5 mm

Težina: 7,45 g

Motiv na licu: U središnjem dijelu brojčana oznaka i naziv novčane jedinice "5 KUNA", a u pozadini prikaz kune zlatice, zvijeri iz porodice kuna, skupocjena krzna, u trku nadesno. U gornjem polukrugu, uz rub, natpis "REPUBLIKA HRVATSKA". Uz donji rub, u središnjem dijelu, prikaz grba Republike Hrvatske. Lijevo od grba, polukružno uz rub, stilizirani je prikaz grančice hrasta lužnjaka s plodom, a desno, također polukružno uz rub, stilizirani je prikaz lovorove grančice u cvatu.

KUNA ZLATICA

Kuna zlatica zajednički je motiv svih kovanica kuna. Pripada porodici manjih sisavaca iz reda zvijeri. Živi u šumama, krševitim krajevima i na otvorenim poljima. Ta brza i spretna životinja tamnosmeđega plemenita krzna sa žutom pjegom na vratu i prsima simbol je hrvatske novčarske povijesti.

HRAST LUŽNJAK

Hrast lužnjak najvrjednija je šumska vrsta u Hrvatskoj, koja je naziv dobila po lugovima. U spačvanskim šumama prostire se na 40 000 hektara i jedinstvena je cjelina kakve nema drugdje u Europi. Pripisuju mu se ljekovita svojstva, nezaobilazan je u tradicionalnom građevinarstvu, a posebno se ističe kao najbolje bačvarsko drvo. Slavonska hrastovina poznata je u cijelom svijetu. U slavenskoj mitologiji hrast je štovan kao sveto drvo.

LOVOR

Lovor je zimzeleno drvo ili grm koje u Hrvatskoj raste u primorskim krajevima uz obalu i na otocima. Tijekom povijesti lovor je bio simbolom pobjede, vječnosti i besmrtnosti. U antičko doba bio je cijenjeno i sveto drvo čije su grančice bile znak najveće slave i časti te su njima ovjenčavani pobjednici, slavni pjesnici i slavljenici. Šume lovora na Liburniji u okolici Lovrana (odakle mu i ime) smatraju se najljepšima na svijetu.

Motiv na naličju: U središnjem dijelu prikaz mrkog medvjeda u pokretu, najveće zvijeri sa staništem u Republici Hrvatskoj. Uz donji rub, u središnjem dijelu, godina kovanja. Lijevo od istaknute godine kovanja, polukružno uz rub djelomično omeđuje prikaz medvjeda natpis "MRKI MEDVJED" (lat. "URSUS ARCTOS").

SMEĐI ILI MRKI MEDVJED

Smeđi ili mrki medvjed velika je i snažna životinja koja može težiti i do 3oo kilograma. Većinu života provodi sam, a uglavnom se hrani biljem. a Kako bi ostavio znak svoje prisutnosti u staništu, medvjed guli koru stabala ostavljajući za sobom mirise i ogrebotine. Zaštićena je rijetka životinjska vrsta koja je dio hrvatske prirodne baštine. Smeđi medvjed je u Hrvatskoj slobodno živuća životinja koja obitava uglavnom na području Gorskoga kotara i Like.