Informativna lista ponude za depozite potrošača

Objavljeno: 13.10.2023.

Informativna lista obuhvaća aktualnu ponudu nenamjenske štednje u eurima, američkim dolarima i švicarskim francima. Kamatne stope odnose se na iznos štednje u visini od 1.000,00 EUR, 1.000,00 USD odnosno 1.000,00 CHF.

Informativna lista sadržava osnovne informacije o nenamjenskoj štednji kojom se potrošači najčešće koriste te omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija. Izrađuje se na osnovi podataka za koje odgovaraju i koje Hrvatskoj narodnoj banci dostavljaju kreditne institucije. U slučaju promjene neke od informacija navedenih u Informativnoj listi, kao što su kamatne stope na oročene depozite, kreditne institucije dužne su o tome odmah izvijestiti HNB, koja potom ažurira objavljenu Informativnu listu. Kao pregled osnovnih informacija ona može pomoći u istraživanju tih ponuda i sužavanju izbora.

Razlike između aktualnih ponuda kreditnih institucija i podataka objavljenih u Informativnoj listi moguće su. Razlog je tome činjenica da kreditne institucije obično imaju i dodatne uvjete te različite modele koji se odnose na izabrane vrste štednje.
Kreditne institucije koje prema odabranim kriterijima nisu navedene u određenom prikazu ponude (određene prema vrsti štednje/depozita, valuti, vrsti kamatne stope i roku dospijeća) trenutno nemaju ponudu za potrošače s takvim obilježjima. Ponudu štednje/depozita za potrošače kod tih kreditnih institucija možete provjeriti odabirom drugih kriterija dostupnih u padajućim izbornicima Informativne liste.