Naknade

Objavljeno: 1.2.2015. Ažurirano: 30.8.2019.
Naknade u poslovanju kreditnih institucija naplaćuju se za pružene usluge.

Naknade mogu biti jednokratne ili višekratne te fiksne ili promjenjive, a iskazuju se izražene u novčanim jedinicama ili u postotnom iznosu u odnosu na iznos koji je predmet transakcije. Ako je naknada izražena u postotnom iznosu, obično su navedeni maksimalni i minimalni novčani iznos koji se naplaćuju za konkretnu vrstu usluge. Vrste i visine naknada za sve usluge koje su u ponudi pojedine kreditne institucije objavljuju se i javno su dostupne svima zainteresiranima, a najčešće se mogu pronaći u dokumentima pod nazivima: Tarife naknada i Informativni dokument o naknadama. Osim što navedeni dokumenti moraju biti javno dostupni, kreditne institucije imaju propisanu obvezu uručiti vam Tarifu naknada prije sklapanja ugovora o kreditu ili depozitu, odnosno Informativni dokument o naknadama prije nego što se obvežete okvirnim ugovorom o računu za plaćanje.

O aktualnim visinama naknada povezanih s računom za plaćanje možete se informirati i putem prikaza najreprezentativnijih bankovnih usluga Hrvatske narodne banke ili besplatnom mobilnom aplikacijom mHNB.

Tijekom ugovornog odnosa, banke vas imaju obvezu putem Izvješća o naknadama, barem jednom godišnje, besplatno detaljno izvještavati o svim obračunatim naknadama u vezi s uslugama povezanima s računom za plaćanje.

VAŽNO: Kreditne institucije međusobno se razlikuju i po vrstama i iznosima naknada, pa je dobro obratiti pozornost na sve vrste i iznose naknada koji su povezani s konkretnom uslugom koja je predmet vašeg interesa. Pritom je iznimno važno posebnu pozornost obratiti na promjenjive naknade koje se višekratno zaračunavaju tijekom ugovornog odnosa, pa je dobro prethodno se raspitati o čemu ovisi njihova promjena.