Na HNBlogu zaposlenici Hrvatske narodne banke objavljuju stručne autorske tekstove koji mogu, ali ne moraju biti istovjetni službenim stavovima HNB-a. Komentari su u prvom redu namijenjeni približavanju originalnih analiza zaposlenika središnjih banaka stručnoj i široj javnosti. Mogu sadržavati sažetke objavljenih znanstvenih radova, radova u nastajanju (npr. Istraživanja i Pregleda HNB-a), ali mogu poslužiti i kao platforma za ažurnu javnu komunikaciju rezultata zanimljivih ad hoc istraživačkih projekata, istraživanja, neslužbenih ocjena stanja gospodarstva ili aktualnih pojmova vezanih uz poslovanje HNB-a. Primjeri ovakve forme komunikacije analitičara središnjih banaka mogu se pronaći u blogovima ekonomista Francuske središnje banke.

HNBlog

Zagreb je 22. ožujka pogodio potres magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici s epicentrom udaljenim samo sedam kilometara od središta grada. Pritom je oštećen dio stambenog fonda Grada Zagreba. Samo desetak dana prije potresa, 11. ožujka, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju uzrokovanu koronavirusom. Pandemija i potres istovremeno su utjecali na cijene i broj prodanih nekretnina u Zagrebu u prvoj polovini 2020. godine. Procjena njihova učinka na mehanizme ponude, potražnje i, u konačnici, na formiranje cijena nekretnina u Zagrebu temelji se na nizu specifičnih pokazatelja tržišta nekretnina koje su autori u tu svrhu konstruirali koristeći se mikropodacima Porezne uprave o transakcijama nekretnina.

Prikaži više

Na osnovi rezultata istraživanja provedenog 2015. godine Republika Hrvatska ostvarila je rezultat od 11,7 bodova ili 56%, a prema istraživanju iz 2019. godine ostvaren je napredak, odnosno ostvaren je rezultat od 12,3 boda ili 59%. Sagledavanjem po elementima, zabilježen je bolji rezultat u financijskom znanju i ponašanju, dok je lošiji rezultat zabilježen kod financijskih stavova. Institucija kojoj naši građani najviše vjeruju u vezi s financijskom pismenošću je Hrvatska narodna banka.

Prikaži više

Ana Martinis

17.6.2020. HNBlog

Izbijanje pandemije koronavirusa i neizvjesnost oko njezinih učinaka na gospodarstvo ponovo su probudili strah od slabljenja kune i ojačali sklonost držanju deviza. To je zaustavilo višegodišnji trend pada euroiziranosti bankovnog sustava; ako se rast deviznih depozita nastavi, to ne mora nužno pokrenuti deprecijacijske pritiske kao što je bio slučaj u ožujku ove godine, ali može smanjiti raspoloživost kunskih kredita jer bi se banke mogle preorijentirati na odobravanje indeksiranih kredita.

Prikaži više

Gorana Lukinić Čardić

27.4.2020. HNBlog

Pandemija koronavirusa dovela je do snažnog jačanja deprecijacijskih pritisaka na kunu, na što je Hrvatska narodna banka odgovorila intervencijama na deviznom tržištu. Zbog prodaje deviza međunarodne su se pričuve u samo mjesec i pol dana primjetno smanjile te se pojavila bojazan jesu li one dostatne. Unatoč takvom intenzitetu smanjenja pričuva svi pokazatelji njihove adekvatnosti upućuju na to da ih je Hrvatska akumulirala dovoljno i za daljnje održavanje stabilnosti tečaja domaće valute.

Prikaži više