Sistemski važne institucije

Objavljeno: 8.11.2017. Ažurirano: 8.12.2023.
Zaštitni sloj kapitala za sistemski važne institucije kapitalni je sloj koji se koristi kao dodatna zaštita za povećan rizik koji proizlazi iz veličine banke, njezina položaja u bankovnom sustavu Hrvatske i EU-a, važnosti i veličine njezinih prekograničnih aktivnosti te njezine povezanosti ili povezanosti bankovne grupe kojoj institucija pripada s ostatkom financijskog sustava.

Poboljšanje sposobnosti apsorpcije gubitaka sistemski važnih institucija preventivni je makrobonitetni alat čiji je cilj ograničiti zarazu koja može proizići iz insolventnosti ili općenito stresne situacije sistemski važnih institucija.

U Hrvatskoj se od 2016. godine primjenjuje kapitalni sloj za ostale sistemski važne institucije ZS (osv) na sve one banke koje su zbog svoje veličine, međusobne povezanosti i značajnih prekograničnih aktivnosti ocijenjene kao značajne odnosno sistemski važne.

Osim ovoga kapitalnog sloja, kao zaštitni sloj kapitala za sistemski važne institucije koristi se i sloj za globalno sistemski važne institucije ZS (gsv) koji se primjenjuje na one financijske institucije koje su određene prema kriterijima G-SIFI[1], a koje su dogovorile države članice međunarodne skupine G-20. U Hrvatskoj ne postoje globalno sistemski važne institucije, ali pojedine banke majke, vlasnice kapitala u hrvatskim bankama, imaju taj status.

Arhiva priopćenja