Sprječavanje krivotvorenja

Objavljeno: 5.6.2015. Ažurirano: 1.1.2023.
S ciljem poduzimanja i provođenja mjera za sprječavanje krivotvorenja gotovog novca i otkrivanje krivotvorina na državnoj razini te suradnje s ovlaštenim institucijama u zemlji i inozemstvu na sprječavanju krivotvorenja i otkrivanju krivotvorina na području Republike Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci osnovani su nacionalni centri za borbu protiv krivotvorenja i tehničku analizu sumnjivoga gotovog novca.

Za sve informacije vezane uz krivotvorene novčanice ili kovani novac molimo pošaljite upit na e-adresu: hrncc@hnb.hr

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu?

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute navedene u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

OSJETI! S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

POGLEDAJ! Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

NAKRENI! Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama .

PROVJERI! Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična.

Još ste u nedoumici? Zamolite zaposlenika banke ili financijske institucije da provjeri je li novčanica autentična ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Videoanimacije

Hrvatska narodna banka izdala je seriju edukacijskih materijala o zaštitnim obilježjima novčanica kuna. Za svaki apoen novčanice kune snimljena je videoanimacija u kojoj je detaljno opisan postupak provjere autentičnosti. Edukacijske videoanimacije mogu se naći na YouTube kanalu Hrvatske narodne banke.

Detaljan opis postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica dostupan je na edukativnoj internetskoj stranici Hrvatske narodne banke i internetskoj stranici Europske središnje banke.

Kako provjeriti imate li autentičnu kovanicu?

Autentičnu kovanicu lako je prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na kovanicama. Velike su razlike u veličini, težini ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih kovanica rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja na kovanicama kuna i eurokovanicama.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute koje donosimo u nastavku. Autentičnost kovanog novca provjerava se s pomoću povećala.

MOTIVI – provjeri jasnoću i izražajnost detalja na motivima

 

RELJEF – provjeri oštrinu rubova reljefa i natpisa

VIJENAC – provjeri izgled zubaca na vijencu

Ako niste sigurni, usporedite sumnjiv kovani novac s kovanim novcem istog apoena za koji znate da je autentičan.

Još ste u nedoumici? Zamolite zaposlenika banke ili financijske institucije da provjeri je li kovani novac autentičan ili proslijedite sumnjivi kovani novac uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Što učiniti s gotovim novcem za koji postoji sumnja da je krivotvoren?

Sumnjiv gotov novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku.

Upotreba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac ne može se zamijeniti za originalni novac.

Obveznici Odluke o kontroli provjere autentičnosti i prikladnosti gotovog novca eura, Odluke o postupanju sa sumnjivim stranim gotovim novcem i Odluke o zamjeni gotovog novca kune dužni su provesti provjeru autentičnosti svakog primjerka primljenoga gotovog novca.

Ako se pri provjeri autentičnosti utvrdi da je gotov novac sumnjiv, mora biti odmah dostavljen u Hrvatsku narodnu banku, zajedno s popunjenim Zahtjevom za tehničku analizu.