Prigodna kovanica od 2 eura "Stari grad Varaždin"

Objavljeno: 25.6.2024.
Prigodna kovanica od 2 eura

Hrvatska narodna banka pustit će 2. srpnja ove godine u optjecaj prigodnu kovanicu od 2 eura  "Stari grad Varaždin", u sklopu serije "Hrvatski gradovi", s prigodnim motivima koji predstavljaju znamenitu građevinu u Gradu Varaždinu, bogatoga povijesnoga i kulturološkoga značenja za Republiku Hrvatsku, čiji je prikaz bio jedan od osnovnih motiva na naličju novčanice od 5 kuna.

Datum puštanja u optjecaj: 2. srpnja 2024.

Tehnička specifikacija: Prigodna kovanica od 2 eura izrađuje se prema tehničkim specifikacijama za optjecajnu kovanicu od 2 eura u skladu s Uredbom Vijeća (EU) br. 729/2014 od 24. lipnja 2014. o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj.

Opis nacionalne strane prigodne kovanice: Na nacionalnoj strani prigodne kovanice nalazi se prikaz osnovnog motiva tvrđave "Stari grad Varaždin". Osim osnovnog motiva na prigodnoj kovanici prikazani su i natpisi: država izdavanja "HRVATSKA", godina izdavanja "2024." te naziv tvrđave "STARI GRAD VARAŽDIN", koji su svi kružno ispisani uz rub jezgre kovanice.

U vanjskom prstenu nacionalne strane prigodne kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Na obodu prigodne kovanice nalazi se u kurzivu tekst "O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO" iz Himne slobodi, koja je sastavni dio pastorale "Dubravka" iz 17. stoljeća hrvatskoga književnika Ivana Gundulića.

Povod izdavanja: u sklopu serije "Hrvatski gradovi", s prigodnim motivima koji predstavljaju znamenitu građevinu u Gradu Varaždinu, bogatoga povijesnoga i kulturološkoga značenja za Republiku Hrvatsku, čiji je prikaz bio jedan od osnovnih motiva na naličju novčanice od 5 kuna

Autor likovnog rješenja nacionalne strane prigodne kovanice: Stjepan Divković, akademski kipar

Izdana količina: 200.000 komada

Izgled i obilježja prigodne kovanice od 2 eura utvrđeni su Odlukom o izdavanju prigodne kovanice "Stari grad Varaždin".