Započeli razgovori s misijom MMF-a

Objavljeno: 23.5.2002.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja je došla u Hrvatsku na redovite godišnje konzultacije prema članku IV Statuta MMF-a, kakve su uobičajene i s drugim članicama ove financijske institucije, danas je obavila uvodni razgovor s najvišim dužnosnicima Hrvatske narodne banke. Tijekom dvotjednih razgovora očekuje se i početak razgovora o mogućem novom aranžmanu naše zemlje s tom financijskom institucijom, no ne i bilo kakav konačni dogovor o tome.

Zamjenik guvernera HNB-a dr. Boris Vujčić sa suradnicima obavijestio je članove izaslanstva o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima. Voditelja Misije MMF-a Hansa Flickenschilda zanimalo je i kakvi su izgledi da Hrvatska i nadalje održava postignutu makroekonomsku stabilnost, te postoji li opasnost da visok rast bankovnih kredita potakne rast cijena.

Ocjena je središnje banke da bi ovogodišnja inflacija trebala iznositi između 3 i 4 posto. Ostvarenje takve projekcije moglo bi biti dovedeno u pitanje jedino većim porastom cijena nafte i drugih energenata. Što se tiče kreditne aktivnosti banaka, pažljivo se prate njeni učinci i u slučaju potrebe središnja banka poduzela bi raspoložive mjere. Ohrabruje podatak da u strukturi uvoza raste udjel investicijskih dobara, što upućuje na zaključak da se i znatan dio kredita usmjerava u trajnija ulaganja koja bi trebala doprinijeti rastu proizvodnje i zapošljavanja.