Započela konferencija HNB-a i MMF-a

Objavljeno: 10.7.2017.
Započela konferencija HNB-a i MMF-a

Sastankom glavne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem danas je u Dubrovniku započela konferencija na visokoj razini pod nazivom “Ubrzavanje realne konvergencije u Središnjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi – uloga upravljanja i institucija” u organizaciji HNB-a i MMF-a. Na konferenciji će, uz predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke te HNB-a, sudjelovati i gotovo trideset guvernera središnjih banaka i ministara financija iz Središnje, Istočne i Jugoistočne Europe, predstavnici Europske komisije, Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke i drugih institucija, te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Berkley, Columbia i drugih.

Radni dio konferencije otvorit će guverner HNB-a Boris Vujčić i Poul Thomsen, direktor Međunarodnog monetarnog fonda za Europu, nakon čega slijedi niz prezentacija i panela posvećenih temi konferencije: jačanju bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, odnosno izazovima i načinima približavanja razine dohodaka ove regije standardima Zapadne Europe. Pažnja će biti usmjerena na iskustva zemalja u pogledu konvergencije, kao i na sadašnje izazove za rast, a istaknut će se važnost i primjeri izgradnje institucija i njihove uloge u poticanju i realizaciji pravednog i održivog rasta. Raspravljat će se također o mogućim načinima za ostvarenje trajnog poboljšanja rada institucija na korist svih građana.

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde sudjelovat će na panelu koji će se baviti obilježjima uspješnih i kontinuiranih reformi, uz naglasak na važnosti izgradnje takvih institucija koje su dovoljno snažne da predvode novu fazu održivog rasta i konvergencije, a dotaknut će se i uloge vanjskog okruženja poput Europske unije u tom procesu. Uz guvernera Vujčića, u raspravama će s hrvatske strane učestvovati  i  potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, kao i ministar financija RH Zdravko Marić.

Očekuje se da će konferencija odgovoriti na sljedeća ključna pitanja: gdje se zemlje danas nalaze u pogledu konvergencije, koja je uloga investicija, demografije i produktivnosti, kakvi su izgledi za približavanje životnog standarda zemalja Srednje i Istočne Europe razvijenijem dijelu Europe u kontekstu usporenog globalnog rasta i dugoročnih nepovoljnih demografskih kretanja, te kakvu ulogu u tim procesima mogu imati institucije i vlade.