Zamjenica guvernera i viceguverner Fras sudjelovali na Forumu zemalja Srednje i Istočne Europe

Objavljeno: 15.1.2021.
Zamjenica guvernera i viceguverner Fras sudjelovali na Forumu zemalja Srednje i Istočne Europe

Na konferenciji Euromoney koja je virtualno održana od 12. do 14. siječnja ove godine u sklopu 26. Foruma zemalja Srednje i Istočne Europe sudjelovali su zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek i viceguverner Hrvatske narodne banke Bojan Fras.

Pokrivene obveznice bile su tema panel-rasprave pod nazivom Looking ahead: new frontiers na kojoj je sudjelovao viceguverner Fras, a raspravljalo se o aktualnostima vezanim za programe pokrivenih obveznica, posebno u odnosu na novu Direktivu o pokrivenim obveznicama koju su države članice EU dužne prenijeti u svoja zakonodavstva do srpnja ove godine, kao i o komercijalnim i regulatornim aspektima izdavanja pokrivenih obveznica u okolnostima kada su depoziti i nadalje primarni izvor financiranja za kredite. Kako Hrvatska, za razliku od ostalih članica EU, nema propis kojim se reguliraju pokrivene obveznice pa do sada nije niti bilo izdanja ovih instrumenata, recentni primjeri iz Srednje i Istočne Europe, posebno prošlogodišnji program izdanja u Estoniji, ukazuju da bi ovi instrumenti mogli u dogledno vrijeme zaživjeti i u Hrvatskoj. Pokrivene obveznice financijski su instrumenti koje izdaju kreditne institucije, a koji su osigurani posebnim skupom imovine, najčešće tražbinama po kreditima osiguranima  hipotekama ili javnim dugom, na koje ulagatelji imaju pravo prvenstva u slučaju insolventnosti ili sanacije izdavatelja. 

Uz viceguvernera Frasa na panelu su sudjelovali i Kaire Husu, voditeljica projekata i upravljanja rizicima u Luminor Group, Jacek Kubas, suradnik ravnatelja u Europskoj banci za obnovu i razvoj te Martin Lenhard, viši kreditni referent u Moody's Investors Service.

Sudjelujući u panel-raspravi A new relationship with the Euro – pegs, ERM and the alternatives: a central banker’s panel zamjenica guvernera naglasila je da je Hrvatska bila odlučna u namjeri o uvođenju eura jer zbog visokog stupnja euroizacije u Hrvatskoj koristi od uvođenja eura premašuju moguće troškove. Stoga je proces ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II započet odmah nakon izlaska iz Procedure prekomjernog deficita 2017. te je iste godine predstavljen dokument Strategija za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Od tada je Hrvatska ispunila obveze iz Akcijskog plana za ulazak u ERM II, a nakon ulaska u tečajni mehanizam pred nama je obveza provedbe dodatnih osam mjera u četiri područja, ispunjavanje kriterija nominalne konvergencije, provedba daljnjih internih prilagodbi politika i procedura u HNB-u te niz aktivnosti povezanih sa zamjenom hrvatske kune eurom. Zamjenica guvernera osvrnula se na mjere monetarne politike koje je Hrvatska narodna banka poduzela tijekom pandemijske krize te je istaknula kako su one bile pravovremene i primjerene, te im je glavni cilj bio očuvanje povoljnih uvjeta financiranja i stabilnosti tečaja.

Uz zamjenicu guvernera Hrvatske narodne banke na panelu su sudjelovali i predstavnici središnjih banaka Češke, Mađarske i Bugarske.