Vlada Republike Hrvatske donijela je Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom

Objavljeno: 24.12.2020.

Nakon provedenog javnog savjetovanja, na sjednici održanoj 23. prosinca 2020. Vlada RH donijela je Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom. Za planiranje, praćenje i koordiniranje provedbe svih aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom bit će zadužena koordinacijska tijela, a središnju će ulogu imati Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom opisuje sve glavne operativne mjere potrebne za glatko odvijanje procesa zamjene hrvatske kune eurom, kao i ključne elemente poput pravila za preračunavanje cijena i drugih vrijednosti, konvertiranje depozita i kredita te prilagodbe promjenjivih kamatnih stopa. Plan se nadovezuje na Eurostrategiju, a njegovo je glavno načelo zaštita potrošača – proces za potrošača mora biti besplatan, odnosno potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden.

Sve aktivnosti usmjerene na zamjenu kune eurom osmišljavat će i provoditi niz dionika iz svih segmenata gospodarstva, financijskog sektora i same države.

Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom