Visok rast dobiti banaka

Objavljeno: 12.3.2008.

Savjet Hrvatske narodne banke danas je razmotrio izvješće o gospodarskim i novčanim kretanjima u proteklom tromjesečju, kao i informaciju o stanju u bankarstvu u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Prema svim raspoloživim podacima, bankovni sustav je i dalje stabilan. U njemu djeluju 33 banke i 5 stambenih štedionica. Prošle su godine banke povećale svoju aktivu za 13 posto, kredite za 15 posto, depoziti su porasli također za oko 15 posto, a dobit banaka za više od 21 posto.

Savjet HNB-a prihvatio je izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su na kraju 2007. godine iznosile 9,3 milijarde eura, što je za 582 milijuna eura više nego posljednjeg dana prethodne godine. Ulaganjem tih pričuva ostvaren je ukupni neto prihod od 364 milijuna eura, odnosno približno 2,7 milijardi kuna.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlozima nadzornih odbora nekoliko banaka za nova imenovanja u upravama triju banaka: u Jadranskoj banci d.d. Šibenik član uprave postaje Mirko Goreta, u Primorskoj banci d.d. Rijeka predsjednik uprave bit će i u sljedećem mandatu Duško Miculinić, a članovi uprave Željka Pavić i Anto Pekić, a u Slatinskoj banci d.d. Slatina predsjednica uprave ostaje Angelina Horvat, a član uprave Elvis Mališ.

Osim toga, Savjet HNB-a dao je suglasnost da se 20. ožujka puste u optjecaj kovanice kune i lipe s oznakom godine kovanja "2008".