Vedran Šošić o mjerama monetarne politike u vrijeme virusa COVID-19

Objavljeno: 2.6.2020.
Vedran Šošić o mjerama monetarne politike u vrijeme virusa COVID-19

Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke, i Michel Strawczynski, glavni ekonomist Banke Izraela, bili su glavni govornici videokonferencije posvećene Danu državnosti Republike Hrvatske i hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, s temom Odgovori monetarne politike RH/euro/Izrael u vrijeme COVID-19.

Vedran Šošić detaljno je govorio o usvajanju i razmatranju brojnih mjera Europske središnje banke i Europske razvojne banke za smirivanje i oporavak europskog tržišta. Upoznao je sudionike s hrvatskom gospodarskom situacijom, mjerama Hrvatske narodne banke te pripremama za uvođenje eura kao službene valute u RH. Također, prikazao je usporedbu gospodarskog stanja i mjera monetarne politike država u europodručju i izvan njega.

Michael Strawczynski govorio je o izraelskoj gospodarskoj situaciji, vladinim mjerama potpore gospodarstvu te mjerama izraelske središnje banke koja kao savjetnik izraelske vlade s njom zajedno odlučuje o nužnim makroekonomskim mjerama.

Videokonferencija je održana 1. lipnja u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Tel Avivu te u suradnji s Gospodarskom komorom Izrael-EU i Delegacijom EU-a. Više od 70 sudionika iz državnih, bankarskih, gospodarskih i sveučilišnih institucija Izraela sudjelovalo je na konferenciji uz veleposlanike zemalja EU-a i Zapadnog Balkana.

Više o konferenciji možete pročitati na internetskim stranicama Veleposlanstva RH u Izraelu.