Utjecaj digitalizacije na promjene na financijskom tržištu

Objavljeno: 5.5.2021.
Utjecaj digitalizacije na promjene na financijskom tržištu

Pojava kriptovaluta ubrzala je tehnološki razvoj na financijskom tržištu te je kod središnjih i komercijalnih banaka osvijestila potrebu za osiguravanjem jeftinijega platnog prometa na međunarodnoj razini, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na on line panelu DiscussIT u organizaciji tvrtke Combis održanom 5. svibnja 2021.

Guverner Vujčić ustvrdio je da je općeprihvaćeni, takozvani fiat novac koji izdaju središnje banke još uvijek superioran kriptovalutama i kada je riječ o brzini i sigurnosti i kada je riječ o širokoj primjenjivosti i stabilnosti.

Govoreći o bezgotovinskim platnim transakcijama guverner Vujčić kazao je kako je dosadašnjem porastu uvelike pridonio razvoj internetskoga i mobilnog bankarstva te kartičnih plaćanja. Posljednjih nekoliko godina bilježi se snažan razvoj mobilnog bankarstva, pa se tako u prošloj pandemijskoj godini čak 39% građana u Hrvatskoj koristilo mobilnim bankarstvom.

Uz porast bezgotovinskih platnih transakcija raste i potražnja za gotovinom, koja je u Hrvatskoj tradicionalno najzastupljeniji način plaćanja te je tako prošle godine 79% transakcija bilo izvršeno gotovinom, odnosno 54% vrijednosti svih transakcija, pojasnio je guverner Vujčić naglasivši da će gotovina zasigurno ostati na tržištu u upotrebi još neko vrijeme, ali je moguće da se ovisno o situaciji na tržištu promijeni njezina uloga.

Odgovarajući na pitanje o trendovima digitalizacije u bankarskom sektoru, guverner Vujčić spomenuo je HNB-ovo istraživanje o digitalizaciji poslovanja kreditnih institucija iz 2019. godine, koje je pokazalo da su u bankama digitalizacijom najviše zahvaćeni platni sustavi, poslovanje sa stanovništvom i poslovno bankarstvo. U budućnosti također možemo očekivati da će upravo te poslovne linije najviše biti zahvaćene digitalizacijom, zaključio je guverner HNB-a.

Uz guvernera Vujčića na panel-raspravi sudjelovali su i Liana Keserić (predsjednica Uprave Raiffeisen banke), Roberto Bitunjac (član Uprave za tehnologiju i operativne poslove, Sberbank), Hrvoje Prpić (poduzetnik i investitor, stručnjak za kriptovalute) i Goran Car (član Uprave i glavni direktor Combisa), a moderator je bio Tarik Filipović.