Usvojena monetarna projekcija za ostatak godine

Objavljeno: 13.7.2005.

Savjet Hrvatske narodne banke u srijedu je, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, usvojio projekciju monetarne politike za treće tromjesečje i ostatak godine, te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.
Prema raspoloživim pokazateljima, gospodarska aktivnost u drugom je tromjesečju dinamičnija nego što je bila u prvom. Potrošačke cijene se zasad kreću unutar očekivanog raspona, a na daljnje stope rasta najveći utjecaj mogao bi imati nastavak poskupljivanja nafte. Tečaj je stabiliziran, tako da od sredine lipnja nije bilo ni intervencija središnje banke na deviznom tržištu. Njene aktivnosti sada su usredotočene na operacije na otvorenom tržištu, koje su danas dosegle rekordnih 3,6 milijardi kuna.
Projekcija monetarne politike za preostali dio godine počiva na pretpostavkama da će proračunski manjak iznositi 4,2 posto bruto domaćeg proizvoda, te da će država nedostajuća sredstva u ovoj godini pribavljati isključivo na domaćem tržištu. To znači da bi izostao i aprecijacijski pritisak na tečaj, izazvan njenim inozemnim zaduživanjem. U bankovnom sektoru trebalo bi također uslijediti zadržavanje na dosegnutoj razini inozemnih obveza. Uz predviđeni proračunski manjak, te nešto brži rast robnog izvoza od uvoza i stanoviti porast prihoda od turizma, ovogodišnji tekući deficit platne bilance mogao bi iznositi oko 4,7 posto.
Savjet je donio i novu odluku o uvjetima i načinu obavljanja platnog prometa s inozemstvom, koja je u većoj mjeri od dosadašnje usklađena s praksom i direktivama Europske unije, te preciznije definira neka prava i obveze sudionika u međunarodnom platnom prometu, a primjenjivat će se od 1. travnja sljedeće godine.
Savjet HNB-a suglasio se s prijedlozima nadzornog odbora Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka da predsjednik uprave te banke i u sljedećem mandatu bude Petar Radaković, a članovi uprave Borislav Centner, Sava Ivanov Dalbokov, Slađana Jagar i Tomislav Vuić, kao i s prijedlogom nadzornog odbora Samoborske banke d.d. Samobor da članica uprave te banke bude Verica Ljubičić.
Savjet HNB-a donio je na ovoj sjednici i odluku o puštanju u optjecaj prigodnog kovanog novca od 25 kuna "Republika Hrvatska kandidat za članstvo u Europskoj uniji 18.VI.2004.", te odluku o izdavanju i prodaji prigodnog srebrnog kovanog novca "Zimske olimpijske igre 2006., Italija" i "Svjetsko nogometno prvenstvo 2006., Njemačka".