Savjet HNB-a: ukinuta obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve

Objavljeno: 15.12.2015. Ažurirano: 15.12.2015.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Projekciju monetarne politike za razdoblje do 2018. godine i financijski plan središnje banke za 2016. godinu te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke, koja će biti u primjeni od obračuna obvezne pričuve 13. siječnja 2016. godine, ukida se obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve, odnosno omogućava se održavanje ukupnog deviznog dijela obvezne pričuve u prosjeku. Na taj način bankama se omogućava fleksibilnije upravljanje deviznom likvidnošću, što predstavlja dodatni poticaj za smanjenje regulatornog troška. Naime, banke će moći fleksibilnije upravljati iznosom od 3,8 milijarde kuna, odnosno 493,7 milijuna eura i 4,7 milijuna američkih dolara, koliko iznosi izdvojeni devizni dio obvezne pričuve. Pored toga, bankama se omogućava održavanje deviznog dijela obvezne pričuve na nerizičnim eurskim računima za namiru u HNB, pri čemu će od svibnja 2016. na navedenim računima održavati minimalno 2 posto deviznog dijela obvezne pričuve.

Na ovoj sjednici Savjet HNB-a usvojio je i odluke kojima se utvrđuje regulatorni okvir za rad platnog sustava TARGET 2 Hrvatska, odnosno uključivanje naše zemlje u taj europski sustav za izvršenje plaćanja u eurima u realnom vremenu.

Savjet HNB-a suglasio se zatim s prijedlogom nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za nova imenovanja ili produženje mandata u njihovim upravama. U Croatia banci d.d. Zagreb predsjednik uprave postaje Mladen Duliba, a u Imex banci d.d. Split Denis Čivgin. U PBZ stambenoj štedionici d.d., Zagreb predsjednik Uprave bit će Branimir Čosić, a član uprave Dražen Klarić. U Prvoj stambenoj štedionici d.d., Zagreb članica uprave postaje Antonija Matošin, u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb članica uprave bit će Liana Keserić, a član uprave Ivan Žižić. U upravi Société Générale Splitske banke d.d., Split i nadalje će biti predsjednik André-Marc Prudent-Toccanier, kao i članica Nelsi Rončević, a član uprave te banke postaje Yvon Puyou. U Tesla štednoj banci d.d. Zagreb predsjednik uprave u još jednom mandatu bit će Zvonko Agičić, a članica uprave Dubravka Filipčić.