Udobnost štednje vs. avantura ulaganja

Objavljeno: 25.3.2022.
Udobnost štednje vs. avantura ulaganja

Velika učenička debata, održana 25. ožujka 2022., bila je glavni događaj obilježavanja Svjetskog tjedna novca u Hrvatskoj narodnoj banci. U Okrugloj dvorani glavne zgrade HNB-a o temi "Udobnost štednje vs. avantura ulaganja" debatirali su članovi Hrvatskoga debatnog društva, a pridružili su im se srednjoškolci iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita, Čakovca i Nove Gradiške.

Debatu su uživo putem streaminga na Youtube kanalu i Facebooku HNB-a pratili i učenici srednjih škola iz cijele Hrvatske i mogli su izraziti svoje mišljenje i postavljati pitanja.

Štednja je sigurna i ne donosi puno rizika, tvrdio je tim koji je zagovarao štednju. Ante Čolak, Jagoda Sabljić i Lara Subotičanec predstavili su i dodatne prednosti štednje te naglasili da veća očekivanja zarada od ulaganja donose i veći ulagateljski rizik. Osim toga, štednja u banci je vrlo jednostavan proizvod, a bankarski sektor je snažno reguliran te gotovo ne postoji način da ostanemo bez svojih sredstava. Govoreći o kriptoimovini, tim koji zastupa štednju zastupao je tezu da prosječan građanin nema dovoljno znanja za takva ulaganja. Pritom su upozorili i da je "proizvodnja" kriptovaluta energetski neučinkovita i negativno djeluje na klimatske promjene.

Tim koji su činili Jerina Kalajžić, Maša Karapanđa i Lucija Barić tvrdio je da ulaganja nose značajno bolje prinose nego držanje novca na štednom računu. Kao jedno od mogućnosti naveli su ulaganje u nekretnine – kao prinos od najma ili kao razliku u povećanju vrijednosti nekretnine. Posebno su se osvrnuli i na ulaganje u kriptoimovinu gdje postoji velika prilika za zaradu s kojom se štednja ne može mjeriti. Učenici u publici komentirali su argumente debatanata i razgovarali o vlastitim iskustvima s štednjom i ulaganjima, a na kraju se većina njih složila s timom koji je zagovarao ulaganja – prilikom glasanja 60 posto učenika je više preferiralo investicijsku od štedne "taktike".

"Odluke o štednji i ulaganju su složene i moraju se ocjenjivati rizici sa više strana i razumjeti proizvodi kojima ćete se koristiti u budućnosti u životu. To je i razlog zašto pokušavamo promovirati financijsku pismenost – važno je da se kroz školovanje upoznate s financijskim proizvodima jer ćete se u životu morati s njima susretati i nećete ih moći izbjeći", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić učenicima otvarajući debatu. "Kad ulažete, ako odlučite ulagati u nešto riskantnije morate znati da takva odluka može donijeti veći povrat, ali i veći gubitak i zbog toga uvijek vodite računa da ulažete samo onoliko koliko možete podnijeti da izgubite", zaključio je guverner.

"Iako razina financijske pismenosti raste, ostaje još puno rada na tome. Hrvatska narodna banka nastavit će sa svojim aktivnostima u povećanju financijske pismenosti, a jedan od načina jesu posjete učenika, studenata i njihovih profesora uživo u HNB na različite module financijske edukacije i predavanja", naglasio je Bojan Fras, viceguverner HNB-a.