Financijska pismenost za mlade

Objavljeno: 9.3.2016.

Svjetski i Europski tjedan novca u Hrvatskoj narodnoj banci obilježava se od 14. do 18. ožujka 2016. godine nizom edukativnih predavanja iz područja zaštite potrošača za više od 500 učenika srednjih škola iz Republike Hrvatske.

Cilj je predavanja učenicima istaknuti važnost donošenja informirane  odluke o korištenju bankarskih usluga uz održivi pristup osobnim financijama (kada, u budućnosti, postanu financijski neovisni). U uvodu će učenici biti upoznati s rezultatima istraživanja financijske pismenosti koje su Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga provele tijekom 2015. godine. Rezultati tog istraživanja pokazali su da mlade osobe imaju najnižu razinu financijske pismenosti, što upućuje na nužnost financijske edukacije. Stoga će učenici biti detaljnije upoznati s osnovnim elementima financijskog poslovanja: transakcijskim računima te depozitnim, kreditnim i elektroničkim poslovanjem. Uz to, bit će im predstavljeni pravni okvir djelovanja središnje banke na području zaštite potrošača i propis koji obvezuje kreditne institucije na informiranje potrošača s pomoću definiranih obrazaca prije samog ugovaranja pojedine bankovne usluge.

S ciljem aktivnog uključivanja učenika u financijsku edukaciju u srijedu, 16. ožujka u velikoj dvorani Hrvatske narodne banke, nakon predavanja o osnovnim elementima financijskog poslovanja, održat će se i javna debata, u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, s temom Studentski krediti – da ili ne. U publici, ali i u raspravi, sudjelovat će učenici nekoliko zagrebačkih gimnazija – Druge, Sedme, Klasične, Pete i Petnaeste – te Trgovačke škole. O pobjedniku debate odlučivat će sami učenici.

Ova debata središnji je događaj u sklopu Svjetskog i Europskog tjedna novca u HNB-u, kao i aktivnosti na jačanju financijske pismenosti mladih koje središnja banka poduzima tijekom cijele godine.