U samo 2 tjedna 649 učenika sudjelovalo u financijskoj edukaciji u HNB-u

Objavljeno: 20.3.2018.
U samo 2 tjedna 649 učenika sudjelovalo u financijskoj edukaciji u HNB-u

"Financijske su usluge složene i sadržavaju brojne rizike te su ključne informiranost i edukacija potrošača", naglasio je Boris Vujčić, guverner HNB-a, na središnjem događanju u povodu Svjetskog dana prava potrošača, u Muzeju Mimara u Zagrebu, 15. ožujka, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Na prigodnom okruglom stolu – "Kako povećati informiranost potrošača u Republici Hrvatskoj?" –  guverner je nadalje objasnio da Hrvatska narodna banka ne rješava pojedinačne potrošačke prigovore, no nadzire i utvrđuje poštuju li institucije iz nadležnosti HNB-a važeće zakonske i druge odredbe o zaštiti potrošača te osigurava da se potrošačima transparentno pružaju točne i ažurne informacije. Također, HNB izdaje preporuke te objavljuje niz informacija, upozorenja i pojašnjenja za potrošače na svojoj internetskoj stranici i profilu na  Facebooku. Poseban naglasak HNB stavlja na edukaciju mladih, učenike osnovnih i srednjih škola, koji će se tek susresti s donošenjem financijskih odluka, naglasio je guverner te najavio daljnje edukativne aktivnosti Hrvatske narodne banke.

U atriju Muzeja Mimara potrošači su tijekom cijelog dana na informativnim pultovima, među kojima se nalazio i onaj HNB-a, mogli saznati više o svojim pravima, odnosno temama koje ih zanimaju ili tište. Posjetiteljima su na raspolaganju bile i tri nove brošure Hrvatske narodne banke koje tematiziraju štednju, kredite i račune za plaćanje. Prigodno je, u suradnji s drugim institucijama – dionicima politike zaštite prava potrošača – objavljen i "Priručnik za potrošače" u čijoj je izradi sudjelovao i HNB. U ovom priručniku objavljeni su odgovori na najčešća i najvažnija pitanja korisnika financijskih usluga, koji će uskoro biti predstavljeni na internetskoj stranici HNB-a kao i na njegovu profilu na Facebooku.

Svjetski i Europski tjedan novca u HNB-u

Hrvatska narodna banka tijekom cijele godine organizira radionice financijske pismenosti za učenike i studente koji dolaze u HNB, a prigodom obilježavanja Svjetskoga i Europskog tjedna novca, odnosno Tjedna prava potrošača, ova se aktivnost posebice intenzivira. U tjednima od 5. do 16. ožujka ove godine 649 učenika iz srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske došlo je u HNB, na predavanja o ključnim pojmovima s područja financija, djelovanja HNB-a, a pružene su im i informacije nužne za kvalitetno samostalno upravljanje osobnim financijama. U tijeku 2017. godine 2679 učenika i studenata sudjelovalo je u nekom od oblika financijske edukacije u HNB-u.

Središnji događaj ovih tjedana u znaku financija i potrošača, bila je velika učenička debata, u suorganizaciji s Hrvatskim debatnim društvom, koja se održala  16. ožujka 2018. u Okrugloj dvorani glavne zgrade HNB-a. U debati, ove godine na temu Euro u Hrvatskoj – ZA ili PROTIV, sudjelovalo je više od 200 srednjoškolaca. Vrlo živoj i zanimljivoj debati prethodila su uvodna izlaganja guvernera HNB-a Borisa Vujčića i viceguvernera HNB-a Bojana Frasa, koji su učenike upoznali s HNB-ovim angažmanom u smislu ekonomske i financijske edukacije kojom je samo u protekle tri godine obuhvaćeno oko 5800 učenika i studenata.

Publika, u kojoj su bili srednjoškolci iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova kao i učenici-debatanti zagrebačkih škola,  bila je sklonija argumentima negacijskog tima. Komentari i pitanja učenika pokazali su da srednjoškolce ponajviše zabrinjava mogući porast cijena nakon uvođenja eura i gubitak samostalne monetarne politike. No, učenici su naglasili i zabrinutost zbog svojih nedostatnih znanja o temi debate, nedovoljnih znanja o financijama općenito, kao i zbog izvjesne nezainteresiranosti mladih i drugih građana naše zemlje za teme od opće društvene važnosti. Iako su podržali negacijski tim, izrazili su želju i potrebu za širim i kvalitetnijim financijskim opismenjivanjem kao sastavnim dijelom srednjoškolskoga kurikuluma, za boljom informiranošću o temi uvođenja eura, čemu poseban doprinos mogu dati mediji i nezavisne javne institucije poput Hrvatske narodne banke.

Debata se prenosila uživo putem HNB-ova profila na Facebooku odnosno na njegovoj internetskoj stranici, a snimku su dosad pregledale više od 4 tisuće posjetitelja.

Krivotvorine u Republici Hrvatskoj

U povodu obilježavanja Europskog tjedna novca viša savjetnica u Direkciji trezora HNB-a Petra Poldrugač održala je 12. ožujka 2018. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavanje o prevenciji krivotvorenja gotovog novca u Republici Hrvatskoj. Predavanje je bilo posvećeno temama koje se odnose na zaštitna obilježja novčanica kune i stranih valuta, suradnji HNB-a s institucijama u zemlji i inozemstvu te načinima prevencije krivotvorenja. Iznijela je statističke podatke o registriranim krivotvorinama izdvojenima na području RH, pojasnivši pritom i trendove u krivotvorenju koji su uočljivi posljednjih godina. Posebno zanimanje sudionika izazvali su stvarni slučajevi koji su se dogodili na području Osječko-baranjske policijske uprave te su bili medijski popraćeni. Predavanje je završeno kratkim prikazom krivotvorenih novčanica zaprimljenih u HNB-u i usporedbom s originalnim novčanicama istih apoena, pri čemu su studenti sudjelovali u prepoznavanju krivotvorina i raspravi o načinu utvrđivanja njihove autentičnosti.

Financijska edukacija mladih

Na skupu posvećenom financijskom obrazovanju mladih održanom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 5. ožujka 2018., u povodu obilježavanja Europskog tjedna novca, Hrvatska narodna banka predstavila je svoje aktivnosti povezane s jačanjem ekonomske i financijske pismenosti učenika, studenata i nastavnika, kao i mogućnosti suradnje obrazovnih ustanova i središnje banke na tom području.

Za izlaganja o djelovanju hrvatske središnje banke, koja se u HNB-u održavaju već više od 20 godina, učenici, studenti i nastavnici pokazuju veliko zanimanje, što je vidljivo i iz činjenice da mnogi nastavnici dolaze svake godine dovodeći nove naraštaje mladih. HNB je nastavnike upoznao i s mogućnošću održavanja seminara o svim aspektima djelovanja HNB-a upravo za djelatnike obrazovnih ustanova, za što su pokazali veliko zanimanje. Prvo u seriji takvih predavanja održat će se u travnju ove godine.