U listopadu kreće informativna kampanja o uvođenju eura

Objavljeno: 15.9.2022.
U listopadu kreće informativna kampanja o uvođenju eura
Foto: DOKU FILMS

"Na internetskoj stranici HNB-a i Vlade RH  - euro.hr - postoje sve informacije vezane za uvođenje eura, pitanja i odgovori, tako da je to jedan koristan portal za informirati se, a građani i poduzetnici imaju mogućnost poslati upit i/ili prigovor. Najviše upita i prigovora dosad je došlo na trgovačke lance, a takvom vrstom upita i prigovora bavi se Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dok se mi bavimo institucijama koje nadziremo, a to su većinom banke", istaknula je danas Sanja Tomičić, izvršna direktorica Sektora za međunarodne odnose, na panel raspravi "Bye, bye kuna, euro is here!" u sklopu konferencije Tonija Miluna o financijskoj pismenosti.

Komentirajući odnos HNB-a s poslovnim bankama Tomičić je rekla kako se odvija kontinuirani dijalog te da su banke vrlo bitan element u procesu uvođenja eura kao službene valute jer nakon 1. siječnja 2023. sve mora funkcionirati, od konverzije, platnog prometa pa nadalje.

"U listopadu kreće intenzivna informativna kampanja o uvođenju eura, prethodno će se pokrenuti i call centar na koji broj će građani moći postaviti pitanja i  dobiti odgovore, a imat ćemo i 'Euro na kotačima' koji će ići u sve dijelove Hrvatske, pa i manje sredine, tako da će stvarno svi imati priliku informirati se o toj temi", najavila je Tomičić.

Preporuka je i da se kunska gotovina položi na račune u bankama kako bi se s 1. siječnjem konvertirala u eure bez naknade, naglasila je Tomičić te pojasnila koji su to pragovi gotovinskih transakcija koji su podložni provjerama prema Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. "Vjerujem da poduzetnici i građani podržavaju ovakve kontrole i provjere jer su one dobre i korisne budući da smanjenje porezne evazije i kriminala omogućuje eliminaciju nelojalne konkurencije s tržišta te otvara prostor za smanjenje poreza koji plaćaju pošteni građani i poduzetnici", naglasila je na kraju Tomičić.

U panel raspravi sudjelovali su i Andrej Grubišić (Luxembourg School of Business), Benjamin Radman (Kaufland) i Petra Bašić Jantolić (Addiko bank d.d.).

Pretraživanje novosti