U HNB-u svaki je tjedan – tjedan novca

Objavljeno: 3.2.2023.
U HNB-u svaki je tjedan – tjedan novca
Mlade valja financijski opismenjavati sustavno, pravodobno i kontinuirano

S financijskim opismenjavanjem mladih treba početi na vrijeme i pristupiti mu sustavno, poruka je sa susreta profesora srednjih škola i predstavnika Hrvatske narodne banke održanog danas (3. veljače o. g.) u HNB-u. Pedesetak profesora srednjih škola uključenih u program Škola ambasador Europskog parlamenta posjetilo je hrvatsku središnju banku u sklopu programa Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu. S predstavnicima HNB-a razmotrili su pitanja financijske odgovornosti i pismenosti, upoznali se s edukacijskim djelovanjem središnje banke i trendovima koje bi mogli primijeniti u svojem izravnom radu s učenicima i mladima.

Zamjenica guvernera Sandra Švaljek tom je prigodom istaknula važnost uključivanja financijskog opismenjavanja u školski kurikul, kako bi se ta važna znanja počela stjecati sustavno i na vrijeme, bila dostupna svima i kako ne bi ovisila o entuzijazmu nastavnika i škola, te je izrazila uvjerenje da će tako u dogledno vrijeme i biti.

Direktorica Ureda za praćenje zaštite potrošača Snježana Levar naglasila je važnost temeljite i obuhvatne financijske edukacije s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti. Ako smo financijski pismeni, postajemo i financijski odgovorniji, a naposljetku i otporniji na moguće naknadne iznenadne i neugodne događaje koji mogu ugroziti naše osobne financije.

Direktorica Centra za posjetitelje, edukacijskog centra središnje banke, Dejana Rebernik istaknula je da HNB svoje edukacijske programe namijenjene osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima provodi tijekom cijele godine, a s obzirom na veliko zanimanje škola i fakulteta za edukaciju u HNB-u, u središnjoj je banci svaki tjedan – tjedan novca. Pozvala je profesore koji dosad nisu imali prilike sudjelovati u HNB-ovim edukacijskim programima da se u njih uključe – adresa na koju se mogu obratiti jest edukacija@hnb.hr.

Profesorima se zaključno obratio i guverner HNB-a Boris Vujčić te ih pozvao da svojim angažmanom nastave pridonositi financijskom opismenjavanju mladih, uključujući i onaj u sklopu suradnje sa središnjom bankom.

Profesori koji godinama dovode svoje učenike u središnju banku izrazili su zadovoljstvo suradnjom, kvalitetom ponuđenih programa i predanim predavačima stručnjacima središnje banke.