Supervizori i poslovni bankari u HNB-u

Objavljeno: 23.2.2015.

U Hrvatskoj narodnoj banci održan je danas redovni godišnji sastanak predstavnika bankarskih supervizora Hrvatske, Austrije i Italije, te supervizora Europske središnje banke, s predstavnicima najvećih domaćih banaka i inozemnih bankovnih grupacija u čijem su vlasništvu, uz sudjelovanje predstavnika Europske komisije, Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Na ovom sastanku sudionici su upoznati s analizom financijske stabilnosti i gospodarskim izgledima Hrvatske u ovoj i sljedećim godinama, a centralna tema skupa bili su loši krediti banaka. Razmatrana su tako pitanja vezana uz regulatorni okvir i rizike povezane s lošim kreditima, zatim mogućnosti i strategije rješavanja tih kredita, te su uspoređivana hrvatska iskustva s iskustvima drugih zemalja.

Zaključak sastanka jest da će se izraditi plan aktivnosti i analiza prepreka uspješnom rješavanju nagomilanih loših kredita, te će se u svrhu provođenja plana zatražiti potpora relevantnih institucija Republike Hrvatske.