Savjet HNB-a: suglasnost za nove dioničare Karlovačke banke

Objavljeno: 19.2.2014.

Savjet Hrvatske narodne banke danas se suglasio sa zahtjevom Ivana Žabčića i Marka Vukovića da im se odobri stjecanje vlasničkih udjela u temeljnom kapitalu Karlovačke banke d.d., Karlovac, pojedinačno većih od 30% odnosno zajednički većeg od 50%.

Zbog gubitka u poslovanju, glavna skupština Karlovačke banke donijela je 10. veljače 2014. odluku o pokrivanju gubitka smanjivanjem temeljnog kapitala sa 116,9 na 24,2 milijuna kuna, te o dokapitalizaciji iznosom od 72,7 milijuna kuna. Taj iznos u cijelosti su uplatili navedeni stjecatelji - u javnosti dosad poznatiji kao suvlasnici karlovačke tvrtke HS Produkt d.o.o. - i time postali većinski vlasnici ove banke sa 75% udjela u temeljnom kapitalu i pripadajućim glasačkim pravima.

Prema osnovnoj strategiji predočenoj središnjoj banci, novi većinski vlasnici Karlovačke banke namjeravaju novim kapitalom, komitentima, korjenitim promjenama u načinu vođenja i kadrovskim reorganiziranjem, kvalitetnijim upravljanjem rizicima, naplatom i restrukturiranjem loših plasmana, kao i razvojem novih proizvoda za gospodarstvo i za građane, stabilizirati banku i postaviti temelje budućeg uspješnijeg poslovanja ove financijske institucije.