Sudjelovanje guvernera Vujčića na Forumu zemalja Srednje i Istočne Europe

Objavljeno: 17.1.2019.
Sudjelovanje guvernera Vujčića na Forumu zemalja Srednje i Istočne Europe

Rasprava o elementima koji oblikuju budućnost globalnih gospodarstava desetljeće nakon globalne financijske krize, s posebnim naglaskom na europske zemlje s tržištima u nastajanju, jedan je od zanimljivih sadržaja kojim se bavila konferencija Euromoney, održana 15. i 16. siječnja u Beču, a na kojoj je sudjelovao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Globalni rast u 2019. mogao bi ostati na razini prethodne godine ili bi se mogao blago usporiti, no trgovinski protekcionizam kao i političke nestabilnosti velik su uteg ostvarenju tog rasta, naglasio je guverner Vujčić i dodao da se u takvom okružju očekuje normalizacija monetarne politike Europske središnje banke.

Govoreći o nominalnoj i realnoj konvergenciji prema zemljama europodručja, guverner je istaknuo kako pristupanje novih zemalja ne bi smjelo imati jake makroekonomske i/ili financijske učinke na europodručje jer su te zemlje male, otvorene i visokoeuroizirane te su već snažno integrirane u trgovinske i financijske tokove europodručja. S druge strane, izračuni za Hrvatsku pokazuju kako bi koristi uvođenja eura bile znatno veće nego što bi to bili troškovi.

Guverner Vujčić naglasio je i važnost tehnološkog napretka (umjetna inteligencija, robotika i dr.) koji ima veliki potencijal u poticanju rasta produktivnosti u godinama koje su pred nama. Ipak, tehnološki napredak dovodi do automatizacije koja smanjuje potražnju za određenim zanimanjima, posebice za niskokvalificiranima, ali također bi mogla istisnuti radnike viših kvalifikacija u nekim zanimanjima. Potencijalno te tehnologije mogu s jedne strane dodatno pogoršati globalni problem nejednakosti, a s druge pomoći riješiti problem depopulacije, demografskog starenja i nedostatka radne snage. U svakom slučaju zahtijevaju reforme i sustava obrazovanja kako bi se ekonomije i društvo pripremili za njihovu lakšu i efikasniju primjenu. Iako su neki od njih još uvijek u početnoj fazi razvoja i trebat će određeno vrijeme dok se ne uvedu u široku primjenu, dostupna istraživanja pokazuju da je proces uvođenja novih tehnologija danas mnogo brži nego što je to bilo u prošlosti, zaključio je guverner.

Uz guvernera Vujčića, na radionici "Europska tržišta u nastajanju: sljedećih 10 godina" sudjelovali su i Jason Andreou (Europska investicijska banka), Vojtech Benda (središnja banka Češke), Michael Cirami (Eaton Vance Management) i Łukasz Januszewski (Raiffeisen Bank International). Raspravljalo se o globalnom rastu u 2019. godini, razini kamatnih stopa, monetarnim politikama, nominalnoj i realnoj konvergenciji, kao i o potencijalnim rizicima i mogućnostima u idućih deset godina.

Osim na radionici, guverner HNB-a govorio je i u panel-raspravi s temom Monetarna politika II, u kojoj su, uz hrvatskoga guvernera, sudjelovali i Vojtěch Benda, član uprave središnje banke Češke, Marton Nagy, zamjenik guvernera središnje banke Madžarske, Anna Trzecińska, zamjenica predsjednika središnje banke Poljske, Liviu Voinea, zamjenik guvernera središnje banke Rumunjske. Naglasak rasprave bio je na stanju realnog i ciklusa monetarne politike, a rečeno je kako su stupnjevi slobode monetarne politike u ovom trenutku ograničeni, dok pretežu negativni rizici za globalni rast.

Ovogodišnji, 24. po redu, Forum zemalja Srednje i Istočne Europe 2019. u organizaciji Euromoney Conferences okupio je visoke dužnosnike zemalja Srednje i Istočne Europe, predstavnike privatnog i financijskog sektora, djelatnike financijskih institucija i korporacija, kao i vodeće ulagače u regiji.