Studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta na edukaciji u HNB-u sklopu Jean Monnet modula

Objavljeno: 12.12.2018.
Studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta na edukaciji u HNB-u sklopu Jean Monnet modula

Hrvatsku narodnu banku 5. prosinca posjetila je grupa studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu koji u sklopu modula Jean Monnet slušaju predmet Financijska tržišta i regulacija u EU.

Jean Monnet program dio je programa Erasmus+. Projektima u sklopu ovog projekta podupiru se inovacije, razmjena znanja i komunikacija o europskim pitanjima. Studenti Pravnog fakulteta u Hrvatsku narodnu banku došli su u vodstvu profesorice Ivane Bajakić, voditeljice Jean Monnet modula na Pravnom fakultetu.

Studente je pozdravio viceguverner Bojan Fras koji im je na početku susreta dao i pregled propisa značajnih za Hrvatsku narodnu banku te objasnio što ti propisi sve reguliraju.

Enes Đozović, savjetnik u Direkciji za ekonomske analize, mladim je pravnicima približio ekonomske pojmove te pojasnio što je osnovni cilj Hrvatske narodne banke te na koji način ona provodi monetarnu politiku. Ana Vargek Stilinović, viša stručna suradnica u Uredu pravnih poslova detaljnije je objasnila ekonomske i pravne kriterije koje država članica mora ispuniti kako bi uvela euro. Studenti su saznali koji su koraci u postupku uvođenja eura te što će se u nacionalnom zakonodavstvu mijenjati zbog uvođenja eura.

Propise koji reguliraju rad HNB-a te bankovnog sustava studentima su podrobnije objasnili Ivana Parać Vukomanović i Dario Hlupić Radić, savjetnici u Uredu pravnih poslova. Studenti su tako saznali kako HNB djeluje kao dio Europskog sustava središnjih banaka te koje će zadatke obavljati nakon uvođenja eura i ulaska u Europsku monetarnu uniju. Kolege su studentima objasnili tko i kako obavlja nadzor financijskog sustava u Republici Hrvatskoj, a posebnu pozornost u predavanju su posvetili kreditnim institucijama i propisima koji reguliraju njihov rad te superviziji HNB-a.