Strani vlasnici Kvarner banke i Banke Kovanica

Objavljeno: 24.1.2007.

Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj je prvoj ovogodišnjoj sjednici razmotrio aktualna novčana i gospodarska kretanja i donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.
BKS Bank AG, Klagenfurt, dobila je na ovoj sjednici suglasnost za stjecanje više od 75 posto udjela u temeljnom kapitalu Kvarner banke d.d. Rijeka, koja je po veličini aktive, prema nerevidiranim podacima iz rujna 2006. godine, ima oko 0,13 posto udjela i zauzima 29. mjesto među 33 banke koje djeluju na hrvatskom bankovnom tržištu. Cassa di Risparmio della Republica San Marino s.p.a. stekla je suglasnost za stjecanje više od 75 posto udjela u temeljnom kapitalu Banka Kovanica d.d. Varaždin, koja se s 0,30 posto udjela nalazi na 24. mjestu među hrvatskim bankama.
Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Zagrebačke banke d.d. Zagreb da se predsjednikom njene uprave ponovo imenuje Franjo Luković, te da članovi uprave budu Sanja Rendulić, Tea Martinčić, Milivoj Goldštajn, Tomica Pustišek, Zvonimir Jurjević, Miljenko Živaljić i Christian Suppanz. Isto tako, suglasnost je dana za imenovanje Mirka Brozovića predsjednikom a Branimira Čosića članom uprave PBZ stambene štedionice d.d. Zagreb.