Što uspostavljanje bliske suradnje s ESB-om znači za nadzor hrvatskih banaka?

Što uspostavljanje bliske suradnje s ESB-om znači za nadzor hrvatskih banaka?

Objavljeno: 3.6.2020.

Uspostava bliske suradnje u okviru SSM-a između ESB-a i HNB-a otvara Republici Hrvatskoj sudjelovanje u bankovnoj uniji gdje se donose odluke za superviziju na konsolidiranoj razini poslovanja grupa kreditnih institucija koje posluju u EU, što pridonosi sigurnosti i stabilnosti bankarskog sustava u RH.

Po uspostavi bliske suradnje ESB će izravno nadzirati značajne kreditne institucije sa sjedištem u Hrvatskoj pri čemu će supervizija HNB-a i nadalje imati značajnu ulogu. Hrvatska narodna banka i dalje će nadzirati manje značajne institucije u suradnji sa ESB-om. Pored navedenog ESB će u suradnji sa supervizijom HNB-a biti odgovoran i za provedbu zajedničkih postupaka za sve kreditne institucije sa sjedištem u Hrvatskoj.

Dosljedne politike supervizije i ravnopravno uključivanje HNB-a u supervizorske odluke na razini EU-a dodatno će osnažiti otpornost bankarskog sektora i povjerenje komitenata banaka. Pored navedenog sustav osiguranja depozita nastavlja funkcionirati kao i do sada gdje su deponenti banaka osigurani do iznosa od 100.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti.