Što smo naučili u krizi i kako dalje?

Objavljeno: 29.6.2011.

Više desetaka istaknutih financijskih stručnjaka okuplja se u Dubrovniku na 17. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji, koju organizira Hrvatska narodna banka, da bi u sljedeća dva dana raspravili neke od najznačajnijih problema, mogućih rješenja i dvojbi s kojima se u posljednje vrijeme suočava svijet, a napose tržišta u razvoju u kakva se ubraja i hrvatsko. Osnovni je cilj ove konferencije da prezentacijom i sučeljavanjem različitih iskustava, viđenja i pristupa predoči kakve se pouke mogu izvući iz proteklih turbulentnih zbivanja u međunarodnim i domaćim novčanim i gospodarskim odnosima, te da pomogne u pronalaženju korisnih putokaza za buduće djelovanje i razvoj.

Sukladno tome, na dnevnom redu naći će se teme kao što su: "Traženje izlaza: međunarodne banke i prijenos krize", "Strane banke i financijska stabilnost na tržištima u razvoju - iskustva iz svjetske financijske krize", "Kreditiranje poduzeća tijekom krize,"Održivost financijskih obveza i krizni ciklusi", "Eurizacija kredita u zemljama Srednje i Jugoistočne Europe", "Monetarna i financijska politika za "deeurizaciju" na primjeru Hrvatske", "Mjerenje sistemskog rizika", "Postaje li globalni bankovni sustav sve krhkiji", "Konkurentnost i inflacija u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi", "Što je uspjelo a što propalo u dosadašnjim pokušajima fiskalne prilagodbe".

Uz to, s osobitom zanimanjem očekuju se dvije posebne tematske rasprave - središnjih bankara o izazovima koje pred monetarnu politiku u "novoj Europi" postavlja postkrizno razdoblje, te znanstvenika i poslovnih bankara o različitim aspektima mogućih odgovora na krizu.

Među sudionicima konferencije su predstavnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i Europske banke za obnovu i razvoj, Banke za međunarodna poravnanja, središnjih banaka Mađarske, Poljske, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Koreje i Hrvatske, te domaćih i inozemnih poslovnih banaka. Uz njih, tu su i znanstvenici s uglednih sveučilišnih institucija, kao što su Stern School of Business - New York University, Frankfurt School of Finance & Management, bečki Wirtschaftsuniversität, University of Toronto, praški CERGE-EI, University of Helsinki i Florida International University.