Stečena znanja bit će nam izuzetno korisna

Objavljeno: 12.4.2018.
Stečena znanja bit će nam izuzetno korisna

Nastavljajući svoje aktivnosti financijske i ekonomske edukacije nastavnika, Hrvatska narodna banka ugostila je 11. travnja 2018. skupinu profesora Ekonomske i upravne škole Osijek. U sklopu projekta jačanja financijske pismenosti profesori su Hrvatsku narodnu banku posjetili sa željom da prodube svoja znanja o djelovanju Hrvatske narodne banke te unaprijede ona o upravljanju osobnim financijama i drugim temama povezanima s potrošačima, odnosno korisnicima financijskih i bankovnih usluga.

Iz izlaganja stručnjaka HNB-a profesori su naučili više o cilju i zadaćama hrvatske središnje banke, odrednicama monetarne politike, ali i o specifičnostima hrvatskoga gospodarstva, odnosno okružja u kojemu HNB djeluje. Pojašnjena su i nastojanja HNB-a da se mjerama ekspanzivne monetarne politike potakne kreditiranje gospodarstva, kao i dosezi tih mjera. Također, detaljno su upoznati s monetarnim instrumentarijem koji hrvatska središnja banka primjenjuje da bi ostvarila ciljeve svoje politike, pri čemu su pojašnjene i razlike u načinu vođenja i instrumentima monetarne politike između HNB-a, Europske središnje banke i američkog Feda. Profesore je zanimalo i uvođenje eura u Hrvatskoj, pa su saznali više o kriterijima za uvođenje eura, očekivanim koristima i troškovima njegova uvođenja, dinamici ulaska naše zemlje u europodručje te ekonomskim politikama povezanima s uvođenjem eura.

Financijska stabilnost bila je tema izlaganja u kojemu su se profesori imali priliku upoznati s važnošću održavanja stabilnosti bankovnog i financijskog sustava u cjelini, rizicima za tu stabilnost, kao i mjerama koje s ciljem očuvanja stabilnosti financijskog sustava poduzima središnja banka. Pojašnjene su im i zadaće koje imaju supervizori, ali i one s kojima se suočavaju analitičari zaduženi za praćenje pokazatelja stabilnosti sustava. Animirani film posvećen tom aspektu djelovanja HNB-a, dostupan na internetskoj stranici HNB-a, ocijenili su sjajnom podlogom za učenje o financijskoj stabilnosti.

Statistički podaci koje prikuplja hrvatska središnja banka poslužili su kao polazište za prezentaciju posvećenu načinu funkcioniranja bezgotovinskoga platnog prometa u Hrvatskoj i trendovima u bezgotovinskom plaćanju, pri čemu se posebno naglašava mobilno bankarstvo. Usto, u izlaganju posvećenom sigurnosti internetskih i mobilnih plaćanja doznali su da upotreba novih tehnologija donosi sa sobom i nove rizike te su nastavnici saznali više o sigurnosti internetskog i mobilnog bankarstva. Osim upozorenja o tome kako dolazi do kompromitacije računala i veze korisnika prema bankama, dobili su i savjete kako se zaštititi pri korištenju bankovnih usluga na svojim računalima i mobilnim telefonima.

Naposljetku, profesori su upoznati i s mjerama koje Hrvatska narodna banka poduzima glede zaštite potrošača, na koji način postupa po prigovorima, a skrenuta im je pozornost i na rizike o kojima valja voditi računa prije preuzimanja ugovornih obveza iz ugovora o kreditu, depozitu, vođenju računa i drugim uslugama koje nude kreditne institucije i kreditne unije.

Profesori su bili vrlo zainteresirani za sva predstavljena područja djelovanja HNB-a i izrazili su veliko zadovoljstvo stečenim saznanjima, posebno mogućnošću da ih dobiju u obliku seminara, izravno od stručnjaka Hrvatske narodne banke. Također, poručili su da će im nova znanja biti izrazito korisna u nastavi te da će nastojati u HNB dovesti učenike, da i oni iz prve ruke nauče više o radu HNB-a i upravljanju osobnim financijama.