Središnja banka smanjila stopu obvezne rezerve za jedan postotni bod na 33,85 posto

Objavljeno: 4.6.1997.

Savjet Narodne banke Hrvatske održao je u srijedu, pod predsjedanjem guvernera NBH dr.Marka Škreba, redovitu mjesečnu sjednicu na kojoj su razmotrena gospodarska i financijska kretanja u proteklom razdoblju i novčana politika u lipnju, te donijeto više drugih odluka iz djelokruga središnje banke - priopćeno je iz NBH.

Raspoloživi pokazatelji svjedoče da je i u svibnju zadržana makroekonomska stabilnost i to u okolnostima oživljavanja gospodarske aktivnosti. Cijene na malo porasle su u tom mjesecu 0,4 posto, proizvođačke 0,2 posto, a troškovi života 1,1 posto. Za proteklih godinu dana cijene na malo porasle su ukupno 3,6 posto, proizvođačke cijene 2,3 posto, a troškovi života 4,2 posto. Tečaj kune u odnosu na njemačku marku i dalje je stabilan, a u odnosu na neke druge važnije valute bilježi neznatne oscilacije.

Realne neto plaće su tijekom prva četiri mjeseca bile u prosjeku za 12,7 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, no procjenjuje se da to još nije u zamjetnijem raskoraku s kretanjem produktivnosti rada, pa ne izaziva inflacijske pritiske. Naime, u realnom gospodarstvu pozitivne stope rasta u proteklim mjesecima pokazuje industrijska proizvodnja, trgovina, građevinarstvo i turizam, a u travnju je , nakon višemjesečnog uzastopnog rasta, pao i broj registriranih nezaposlenih osoba. Za prva četiri mjeseca ostvaren je i uočljiv porast izvoza u odnosu na usporedivo prošlogodišnje razdoblje (proizvoda za reprodukciju za 9,2 posto, proizvodi za investicije 14,7 posto, roba široke potrošnje za 23,9 posto), no uvoz je rastao još brže (proizvodi za reprodukciju 14,1 posto, proizvodi za inesticije 56,3 posto, roba široke potrošnje 28,7 posto).

Likvidnost poslovnih banaka bila je tijekom prošloga mjeseca promjenjiva, što se odrazilo i na kretanje kamata na Tržištu novca , pa i na aktivnos središnje banke na deviznom tržištu, tako da se ona u nekoliko navrata uključivala otkupom deviza. No većih poremećaja nije bilo, te se očekuje da će i podaci za svibanj pokazati daljnji pad aktivnih kamatnih stopa poslovnih banaka.

Savjet NBH odlučio je da se stopa obvezne rezerve banaka i štedionica smanji za jedan postotni poen, pa će ubuduće iznositi 33,85 posto. Polazeći od pokazatelja o općem smanjenju kamatnih stopa, tako da je i prosječna ponderirana pasivna kamatna stopa na kunske depozite kod poslovnih banaka u travnju iznosila 4,44 posto, donijeta je odluka da se i kamata koju središnja banka obračunava bankama na izdvojene obvezne rezerve smanji s 5,5 na 4,5 posto.

Na ovoj sjednici usvojen je i plan izdavanja prigodnog kovanog novca do kraja ove godine, te donio odluku da se već potkraj ovoga mjeseca izda zlatni i srebrni kovani novac pod nazivom Vukovar, posvećen gradu koji je simbol hrvatske borbe za slobodu i njegovim braniteljima. Prigodni zlatni novac bit će u apoenima od 500 kuna a srebrni u apoenima od 150 kuna, a autor likovnog rješenja je akademski kipar Kažimir Hraste. Osim toga, donijeta je i odluka o izdavanju prigodnog optjecajnog kovanog novca od 25 kuna s oznakom "Prvi kongres hrvatskih esperantista", za koji je likovno rješenje napravio akademski kipar Damir Mataušić.