Središnja banka odobrila Zagrebačkoj banci stjecanje 20 posto dionica s pravom glasa u Varaždinskoj banci

Objavljeno: 26.7.2000.

Novi Savjet Hrvatske narodne banke održao je u srijedu (26.7.2000.) svoju prvu radnu sjednicu pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog. Na sjednici su razmotrena najnovija gospodarska i novčana kretanja, očekivanja monetarne politike za tekuće tromjesečje, usvojeno je izvješće o radu HNB za prošlu godinu i poslovnik o radu savjeta HNB, te date suglasnosti na imenovanja predsjednika i članova uprave u više banaka.

U najnovijim gospodarskim kretanjima osobito je značajan porast industrijske proizvodnje (u prvih pola godine za 2,9 posto prema lanjskom prvom polugodištu), te podaci o turističkim kretanjima, koja su povoljnija od ranije očekivanih. Procjenjuje se da bi devizni priljev od turizma mogao biti oko 22 posto veći nego lani. Za središnju banku to znači mogućnost jačanja međunarodnih pričuva, koje sada iznose nešto više od 3,5 milijarde dolara. Tečaj je trenutno izložen aprecijacijskom pritisku, ali bez pretjeranih oscilacija. Cijene na malo u lipnju su bile za 7 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, no kako podrobniji uvid pokazuje da su u tom rastu ključnu ulogu imale nove cijene pića, duhanskih i naftnih proizvoda, te prometne usluge, ima osnove za očekivanje da će nakon ovog cjenovnog pomaka opet slijediti niže inflacijske stope. Kamatne stope na međubankovnom tržištu novca u posljednje vrijeme su veoma niske i za prekonoćne pozajmice i za kredite do 3 mjeseca, što govori o dobroj likvidnosti u bankovnom sustavu.

Na ovoj sjednici Zagrebačka banka d.d. Zagreb dobila je suglasnost Savjeta HNB za stjecanje dodatnih 20 posto dionica s pravom glasa u Varaždinskoj banci d.d. Varaždin, s tim da ukupno može steći najviše do 90 posto takvih dionica.

Savjet HNB dao je ovom prigodom, na prijedlog nadzornih odbora više poslovnih banaka, prethodne suglasnosti za imenovanja Antuna Sermeka za predsjednika i Mire Ausmann za članicu uprave Hypobanke d.d. Zagreb, Vlahe Sutića za predsjednika i Krešimira Brkljačića za člana uprave Dubrovačke banke d.d. Dubrovnik, Mate Lukinića za predsjednika i Borne Zanea za člana uprave Varaždinske banke d.d.Varaždin, Ivana Mihaljevića za predsjednika i Alme Jukić za članicu uprave Slavonske banke d.d. Osijek, Petra Radakovića za predsjednika i Nenada Jeđuda, Borislava Centnera i Tomislava Vuića za članove uprave Bjelovarske banke d.d. Bjelovar, Darinka Pupovca za člana uprave Dalmatinske banke d.d. Zadar i Krešimira Leke za člana uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Zagreb.