Sporazum o suradnji središnjih banaka Hrvatske i Indonezije

Objavljeno: 23.9.2002.

U okviru posjeta delegacije indonezijske središnje banke i veleposlanstva Republike Indonezije iz Budimpešte, u ponedjeljak su u Hrvatskoj narodnoj banci viceguverner HNB-a g. Tomislav Presečan i zamjenik guvernera Bank Indonesia g. Aulia Thantawi Pohan potpisali sporazum o razumijevanju i suradnji ovih dviju institucija.

Potpisani sporazum trebao bi doprinijeti što uspješnijem daljnjem razvitku gospodarsko-financijskih odnosa između Hrvatske i Indonezije, koja sa svojih više od 210 milijuna stanovnika može biti zanimljivo i perspektivno tržište za hrvatske proizvođače, kao i dobavljač niza proizvoda koje naša zemlja uvozi. U tom smislu obje središnje banke razmjenjivat će relevantne informacije o gospodarskim zbivanjima i politikama, te surađivati u svim drugim pitanjima od obostranog interesa. Obje središnje banke suglasne su s uspostavom korespondentskih odnosa između banaka dviju zemalja, uz plaćanje u konvertibilnim valutama, uz poštivanje zakonskih propisa obiju zemalja i pravila Međunarodne trgovinske komore.

Tom prigodom predstavnici hrvatske i indonezijske središnje banke razmijenili su informacije o gospodarskim kretanjima i financijskim sustavima dviju zemalja, novčanoj i tečajnoj politici, upravljanju međunarodnim dugom i pričuvama. S osobitim zanimanjem razmotrena su iskustva u restrukturiranju bankovnih sustava i prevladavanju kriznih etapa u ovom sektoru, koje su iskusile obje zemlje, te napredovanje bankovnog nadzora i prilagodbe međunarodnim standardima.