Smanjen inozemni dug

Objavljeno: 13.9.2006.

Savjet Hrvatske narodne banke održao je danas svoju prvu radnu sjednicu u novom sastavu, na kojoj je razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama u prvom ovogodišnjem polugodištu i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine, te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.
Najznačajniji financijski pokazatelj odnosi se na kretanje inozemnog zaduženja, koje se, prema najnovijim pokazateljima, postupno smanjuje već drugi mjesec za redom: ukupni inozemni dug iznosio je koncem kolovoza 26,79 milijardi eura, što je za 392 milijuna eura manje nego krajem prethodnog mjeseca a za 666 milijuna eura manje nego na kraju lipnja, kad je dosegnuta dosad najviša razina duga.
Unutar toga, inozemno zaduženje države u posljednja dva mjeseca stagnira na približno 6,57 milijardi eura. Zaduženost banaka smanjila se sa 10,29 na 8,97 milijardi eura, čime je stanje njihovog duga palo na razinu s kraja prošle godine. Dug ostalih sektora povećan je sa 7,99 na 8,53 milijarde eura. Razliku čine izravna ulaganja, koja se svrstavaju u zaduženja, a koja su povećana sa 2,60 na 2,71 milijardu eura.
Usporedba s kolovozom prošle godine pokazuje da je tijekom posljednjih godinu dana dug države smanjen 5,1 posto, dug banaka povećan 11,7 posto, a zaduženost ostalih sektora porasla je 25,7 posto, dok su izravna ulaganja kategorizirana kao zaduženja povećana 15,6 posto.
Članovi Savjeta obaviješteni su i o novoj mjeri monetarne politike iz nadležnosti guvernera, kojom se i kunski depoziti s valutnom klauzulom uključuju u osnovicu za obračun obavezne 32-postotne pokrivenosti deviznih obveza banaka likvidnim deviznim potraživanjima. Takvim depozitima, koji su nominalno bili kunski a u osnovi uglavnom obveze prema inozemnim deviznim deponentima, banke su nastojale izbjeći navedenu obvezu.
Na ovoj sjednici, Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom Nadzornog odbora OTP banke Hrvatska d.d. Zadar da članom uprave te banke bude imenovan Balasz Pal Bekeffy.