Savjet HNB-a: snažan rast kunskog kreditiranja

Objavljeno: 12.10.2016.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio recentna gospodarska i novčana kretanja te usvojio Projekciju monetarne politike za razdoblje od 2016. do 2019. godine. 

U drugom tromjesečju 2016. rast gospodarske aktivnosti bio je sličnog intenziteta kao na početku godine te je na godišnjoj razini realni BDP povećan za 2,8%, što je znatno povoljnije od očekivanja. Dostupni podaci za treće tromjesečje upućuju na daljnji rast BDP-a, što je u velikoj mjeri povezano s dobrim ostvarenjima u turističkoj sezoni, zbog čega bi, na razini cijele godine, realni rast BDP-a mogao biti viši nego što je projicirano u srpnju. Nastavljen je i rast broja zaposlenih i smanjenje nezaposlenosti. Na području javnih financija ostvareno je - zahvaljujući povoljnoj dinamici prihoda - zamjetno smanjenje fiskalnog manjka. U uvjetima niskih cijena energenata i drugih sirovina te prigušene inflacije u euro području domaća  inflacija zadržala se na negativnim razinama. HNB je u takvim uvjetima nastavio voditi ekspanzivno usmjerenu monetarnu politiku uz zadržavanje stabilnosti tečaja, što je pridonijelo daljnjem poboljšanju uvjeta domaćeg financiranja i usporavanju dinamike razduživanja nefinancijskih poduzeća i stanovništva. Pritom je ostvaren rast plasmana banaka privatnim poduzećima te snažan rast kunskog kreditiranja svih domaćih sektora, čemu su pogodovale strukturne repo operacije HNB-a.

Na ovoj je sjednici Savjet HNB-a prihvatio i Plan izdavanja prigodnoga kovanog novca i numizmatičkih kompleta u 2017. godini.