Savjet HNB-a: Likvidnost financijskog sustava na iznimno visokoj razini

Objavljeno: 10.6.2020.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio aktualna gospodarska i novčana kretanja, usvojio projekciju monetarne politike te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se u prvom tromjesečju 2020. prema desezoniranim podacima gospodarska aktivnost smanjila za 1,2% u odnosu na prethodno tromjesečje, pa se godišnja stopa rasta usporila na 0,4%. U drugom se tromjesečju, kao posljedica pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera uvedenih tijekom travnja i većeg dijela svibnja, može očekivati još izrazitije snižavanje realnog BDP-a. Pad broja oboljelih od virusa COVID-19 i postupno popuštanje mjera krajem svibnja, čini se, pridonijeli su djelomičnom ublažavanju kontrakcije u pojedinim segmentima gospodarstva, što je pratio i djelomičan oporavak indeksa pouzdanja proizvođača i potrošača u odnosu na rekordno nisku razinu zabilježenu u travnju. I na tržištu rada, nakon snažnog pogoršanja pokazatelja u ožujku i travnju, prvi rezultati za svibanj upućuju na manje nepovoljna kretanja. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se na –0,2% u travnju (s 0,6% u ožujku), a najveći doprinos tome dao je pad cijena naftnih derivata. Prosječni tečaj kune prema euru aprecirao je tijekom svibnja u odnosu na prosječnu travanjsku razinu, a u posljednjih je nekoliko dana svibnja blago deprecirao. Kako bi stabilizirao tečaj kune prema euru u trenutku kada su se na tržištu pojavile veće pojedinačne kupnje deviza, HNB je u četiri navrata tijekom svibnja bankama izvan aukcija prodao manje iznose deviza. Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom HNB-a, i nadalje je na iznimno visokoj razini, čemu je pridonio i HNB-ov otkup državnih vrijednosnih papira u travnju. Godišnji se rast ukupnih plasmana u travnju usporio, pri čemu je zabilježeno usporavanje rasta kredita stanovništvu, a u manjoj mjeri i poduzećima.

Savjet HNB-a raspravljao je i o očekivanim gospodarskim kretanjima za cijelu 2020. godinu, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti pod utjecajem smanjenja izvoza robe i usluga, kao i pada investicijske aktivnosti te potrošnje kućanstava. Osim toga, u odnosu na prošlu godinu očekuje se usporavanje prosječne godišnje inflacije potrošačkih cijena, ponajviše zbog pojeftinjenja naftnih derivata. Vlada RH rebalansom proračuna u svibnju znatno je smanjila očekivane prihode proračuna u 2020., pri čemu sada u tekućoj godini očekuje manjak u proračunu opće države od 6,8% BDP-a.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima: u banci KentBank d.d. predsjednik uprave u sljedećem mandatu bit će Hasan Ecesoy, dok će u banci Sberbank d.d. član uprave biti Igor Repin, a suglasnost je dana i za ponovno imenovanje Marijana Kantolića za predsjednika uprave i Verice Ljubičić za članicu uprave Samoborske banke d.d.

Savjet HNB-a izdao je banci Erste&Steiermarkische Bank d.d. odobrenje za pripajanje društvu Erste Factoring d.o.o.

Savjet Hrvatske narodne banke donio je i Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga srebrnoga kovanog novca u povodu 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Datum je puštanja u prodaju ovoga prigodnoga kovanog novca 19. lipnja 2020., uoči blagdana 22. lipnja – Dana antifašističke borbe.