Razvijanje MREL-a osnova je zajedničkoga sanacijskog režima EU-a

Objavljeno: 9.4.2019.
Razvijanje MREL-a osnova je zajedničkoga sanacijskog režima EU-a

Čvrst i transparentan okvir minimalnog zahtjeva za regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL) iznimno je važan za velike, sistemski važne banke, rekao je guverner Boris Vujčić na seminaru Eurofi 2019. održanom u Bukureštu od 3. do 5. travnja 2019.

Guverner Vujčić naglasio je da Jedinstveni sanacijski odbor (SRB) ima odgovornost osigurati da banke tijekom prijelaznog razdoblja razviju odgovarajući MREL i da na kraju tog razdoblja (2024.) Jedinstveni fond za sanaciju (SRF) i dogovorene sanacijske strategije budu potpuno vjerodostojni i operativni za sve značajne banke i grupe u bankovnoj uniji. Sadašnje načelo koje se primjenjuje za manje značajne institucije, prema kojemu su te institucije obuhvaćene nadzornim i sanacijskim okvirima koje su razvile Europska središnja banka i SRB, ali je konačna odgovornost na nacionalnim nadležnim tijelima, očito potkopava vjerodostojnost cijeloga zajedničkog režima. Zajednički režim za manje značajne institucije stoga mora imati dvije glavne komponente, koje su ključne za funkcionalnost cijele bankovne unije. Jedna je usklađeni postupak u slučaju insolventnosti za banke u bankovnoj uniji, koji regulatorima mora osigurati mogućnost da posrnulu instituciju brzo i učinkovito uklone s tržišta bez trošenja javnih sredstava i bez gubitka povjerenja javnosti u financijski sustav. Druga komponenta jest europski sustav osiguranja depozita (EDIS), mehanizam kojim se osigurava da konačna odgovornost za djelovanje ostane na razini na kojoj se donose odluke.

Guverner Vujčić sudjelovao je na okruglom stolu pod nazivom "Razvijanje sanacijskog pristupa EU-a za banke obuhvaćene SSM-om" (Developing an EU resolution approach for SSM banks) na kojemu se govorilo o prioritetnim područjima za osiguranje zajedničkoga, transparentnoga i predvidljivoga sanacijskog režima. Sudionici su procijenili posebne doprinose EDIS-a ključnim ciljevima bankovne unije i prepreke koje treba prevladati radi ostvarenja napretka u dovršetku bankovne unije.

Na okruglom stolu govorili su i Klaas Knot, predsjednik nizozemske središnje banke i potpredsjednik Odbora za financijsku stabilnost, Antonio Carrascosa, član Jedinstvenog sanacijskog odbora, Edouard Fernandez-Bollo, glavni tajnik francuskoga nadležnog tijela za bonitetni nadzor i sanaciju, Elisa Ferreira, viceguvernerka portugalske središnje banke, Klaus Kumpfmüller, izvršni direktor austrijskoga nadležnog tijela za financijska tržišta, José Manuel González-Páramo, član nadzornog odbora Banco Bilbao Vizcaya Argentaria i čelnik za pitanja globalnoga gospodarstva i javna pitanja, i Karl-Peter Schackmann-Fallis, izvršni član odbora Deutscher Sparkassen- und Giroverband.