Razloga za optimizam ima, no i neizvjesnosti su velike

Objavljeno: 25.9.2019.
Razloga za optimizam ima, no i neizvjesnosti su velike

Predviđanja najrenomiranijih analitičara iz mjeseca u mjesec sve su nepovoljnija. Projekcije rasta niske su – za europodručje za 2019. godinu 1,1%, a za 2020. trenutačno 1,2%. Njemačko gospodarstvo ušlo je de facto u tehničku recesiju, dok talijansko gospodarstvo stagnira. U takvim uvjetima slabljenja rasta na globalnoj razini, pa tako i u europodručju, Fed i Europska središnja banka odgovaraju niskim referentnim kamatnim stopama, rekla je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, na jedanaestoj po redu Liderovoj konferenciji "Dan velikih planova" posvećenoj poduzetnicima i njihovim planovima za 2020., koju već sada nazivaju godinom nove recesije.

U svom izlaganju o temi "Kreditna i monetarna politika u 2020." zamjenica guvernera poduzetnicima je – radi njihova lakšeg planiranja za sljedeću godinu – pružila koherentnu sliku sadašnjeg stanja u hrvatskom gospodarstvu i okružju, očekivanih budućih kretanja i najava monetarne politike za iduću godinu, stavivši naglasak na prognoze analitičara za Hrvatsku koje govore da bi se gospodarski rast na kraju 2019. ipak mogao zadržati na 3%, dok su prognoze za 2020. manje optimistične – od 2,5% do 3%. Glavni pokretač rasta, kao što su to i poduzetnici dobro primijetili u Liderovoj anketi, bit će osobna potrošnja, naglasila je zamjenica guvernera. Smatra i da se opći uvjeti financiranja kontinuirano poboljšavaju. Naime, u posljednjih deset godina kamate na kredite poduzetnicima pale su prosječno za 5,6 postotnih bodova, a za stanovništvo 4,4 postotna boda. U sljedećoj godini očekuje se smanjenje stope nezaposlenosti na manje od 7%, ubrzanje inflacije potrošačkih cijena na 1,1%, smanjenje udjela inozemnog duga u BDP-u na manje od 70% te smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 67,6%.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da razloga za optimizam u idućoj godini ima – očekujemo pozitivnu stopu rasta, nisku inflaciju, smanjenje neravnoteža u odnosima s inozemstvom i u fiskalnom dijelu, pozitivna kretanja na tržištu rada, povoljne uvjete financiranja i stabilan tečaj. No, treba reći i da su neizvjesnosti velike, veće no dosad. Pogoršava se struktura rasta, smanjuje se udio izvoza kao i njegova perspektiva zbog pogoršavanja gospodarske situacije u zemljama koje su hrvatski trgovinski partneri. Svi trebamo raditi na tome da ojačamo svoju inovativnost i konkurentnost te otpornost na novu recesiju, poručila je Sandra Švaljek.