Prvo odobrenje za štednu banku

Objavljeno: 9.4.2008.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, usvojio projekciju monetarne politike za drugo tromjesečje i financijsko izvješće središnje banke za proteklu godinu, te odlučivao o nekoliko zahtjeva za izdavanje odobrenja za rad štednih banaka.

Odobrenje za rad dobila je A štedna banka malog poduzetništva d.d., Zagreb, a Višnja Krišto da bude predsjednica i Dubravka Filipčić da bude članica uprave te štedne banke.

Budući da je u provedenom postupku utvrđeno da nisu ispunjeni propisani zakonski preduvjeti, nije prihvaćen zahtjev štedno-kreditne zadruge "Noa", Osijek, da dobije odobrenje za rad kao istoimena štedna banka, zahtjev štedno-kreditne zadruge Jamstvo, Županja, da nastavi poslovanje kao Panonska štedna banka, kao ni zahtjev Štednokred Središnje agrarne štedno-kreditne zadruge, Zagreb, da nastavi djelovati kao Hrvatska zadružna štedna banka. Uslijed manjkave dokumentacije, odobrenje da se preoblikuje u štednu banku nije dobila niti Obrtnička štedno-kreditna zadruga iz Nove Gradiške.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Banke Kovanica d.d., Varaždin, da se za predsjednika uprave te banke imenuje Darko Kosovec.