Projekt međunarodne suradnje "SEEC – Staff Exchange Euro Counterfeit"

Objavljeno: 16.3.2023.
Projekt međunarodne suradnje

U sklopu programa Europske unije, projekta međunarodne suradnje Pericles IV "SEEC – Staff Exchange Euro Counterfeit" Hrvatska narodna banka, Sektor za gotov novac, Direkcija nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca započela je provedbu posljednjeg dijela projekta koji će se u Hrvatskoj održati u dva termina, od 6. do 10. i od 20. do 24. ožujka 2023. u Hrvatskoj narodnoj banci i Ravnateljstvu policije, Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta MUP-a RH.

U prvom terminu sudjelovat će dvoje zaposlenika središnje banke Španjolske iz nacionalnog centra za analizu novčanica i nacionalnog centra za analizu kovanica, a u drugom terminu jedan zaposlenik središnje banke Portugala i jedan zaposlenik portugalskog ministarstva unutarnjih poslova. Stručnjaci iz Hrvatske narodne banke i MUP-a RH tijekom trajanja razmjene zaposlenika kolegama iz Portugala i Španjolske predstavit će organizaciju i način djelovanja institucija nadležnih za prevenciju i suzbijanje krivotvorenja gotovog novca u Republici Hrvatskoj, a od kolega iz inozemstva tijekom i nakon uvida u način rada Hrvatske narodne banke i MUP-a RH očekuju se objektivna procjena rada i analiza poslovnih procesa na osnovi kojih će biti dane usmene preporuke za unaprjeđenje sustava. Iz Hrvatske narodne banke kao nadležnoga nacionalnog tijela za zaštitu eura od krivotvorenja i MUP-a RH razmjenu je u obliku predstavljanja načina rada sustava podržalo više od deset renomiranih stručnjaka iz područja borbe protiv krivotvorenja i tehničke analize gotovog novca i predstavnika Direkcije za poslovni protokol HNB-a koja je organizirala popratne aktivnosti događaja.

Prvi dio međunarodne razmjene i usavršavanja stručnjaka iz područja krivotvorenja gotovog novca proveden je u Španjolskoj, u Madridu, od 26. do 30. rujna 2022., a drugi se dio projekta održavao u Portugalu od 7. do 16. studenoga 2022. Osnovni je cilj programa Pericles IV sprječavanje krivotvorenja novca i prijevara povezanih s time te očuvanje integriteta euronovčanica i eurokovanica. Projekt SEEC Europska komisija sufinancira u iznosu od 75% ukupnih troškova projekta, s tim da Hrvatska narodna banka kao organizator snosi 25% ukupnih troškova.


Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Commission. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.