Proizvodnost, izvoz i investicije

Objavljeno: 21.11.2017.
Proizvodnost, izvoz i investicije

Produktivnost rada raste u Hrvatskoj sporije nego u usporedivim zemljama te upravo tom problemu treba posvetiti više pozornosti, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u izlaganju održanom 20. studenoga 2017. godine na predstavljanju "Bijele knjige" Udruženja stranih ulagača.

Poduzeća koja izvoze imaju bolje značajke u odnosu na neizvoznike, rekao je guverner, pa je u tim poduzećima veća proizvodnost rada, veći porast plaća, ali i niži jedinični trošak rada. Osim toga, od ulaska u Europsku uniju, zbog lakšeg pristupa tom tržištu, raste udio srednjih i malih poduzeća u izvozu prerađivačkog sektora.

Guverner Vujčić je istaknuo da su se investicije počele oporavljati, no i dalje su slabije nego prije krize. Prošlogodišnji rast inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku dogodio se uglavnom zbog zadržane dobiti, objasnio je, dok su vlasnička ulaganja i dalje skromna.

Za jačanje proizvodnosti, izvoznih rezultata i investicija potrebna su veća ulaganja u istraživanje i razvoj, veća dostupnost poduzetničkog kapitala, ali i kvalitetnije obrazovanje. Također, naveo je guverner, važno je povećati stopu zaposlenosti te olakšati dostupnost poduzetničkog kapitala.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je da se mjere za poboljšanje investicijskog okružja nastoje utkati u sve mjere Vlade, a posebno se radi na smanjenju troškova poslovanja i administrativnih prepreka.

Predstavljajući "Bijelu knjigu", Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih istraživanja Addiko bank d.d., naveo je šest područja koji predstavljaju najteže probleme u poslovnoj klimi u Hrvatskoj: pravnu nesigurnost, porezna pitanja, parafiskalne namete, javnu upravu i pravosuđe, pitanja rada te uvjete financiranja. Udruženja stranih ulagača stoga je u "Bijeloj knjizi" dalo preporuke za rješavanje tih problema i poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj.