Pokrivene obveznice – što nova regulativa donosi Hrvatskoj?

Objavljeno: 20.11.2018.
Pokrivene obveznice – što nova regulativa donosi Hrvatskoj?

Pokrivene obveznice značajan su instrument dugoročnog financiranja brojnih europskih banaka, posebno u pojedinim državama EU-a. Pogodnosti korištenja toga dužničkog instrumenta, kao i potreba za jačanjem unije tržišta kapitala, potaknule su Europsku uniju da započne postupak harmonizacije trenutačno fragmentiranog tržišta pokrivenih obveznica s pomoću posebnoga regulatornog okvira.

S ciljem upoznavanja stručne javnosti sa strukturnim obilježjima pokrivenih obveznica i prijedlogom direktive Europske komisije koja će regulirati njihovo izdavanje, danas je u Hrvatskoj narodnoj banci održana radionica s temom: "Novi regulatorni okvir za pokrivene obveznice – što to donosi Hrvatskoj?". Radionicu su zajednički organizirale Hrvatska narodna banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Sudionike su pozdravili guverner Boris Vujčić i Pierre Heilbronn, potpredsjednik EBRD-a za strateški dijalog i partnerstvo. "Nakon što se usvoji europska regulativa o pokrivenim obveznicama, ona će donijeti nove prilike i za hrvatski bankarski sektor kao i za investitore", istaknuo je guverner.

"Pokrivene obveznice sve su značajniji instrument za jačanje lokalnih tržišta kapitala u zemljama u kojima posluje EBRD", istaknuo je Pierre Heilbronn i naglasio da pokrivene obveznice osiguravaju dugoročno financiranje te pružaju stabilan prinos, čime privlače investitore. Također je upozorio na to da, za razliku od ostalih država Srednje Europe, Hrvatska do danas nije uspostavila nacionalni regulatorni okvir za pokrivene obveznice.

Guverner Boris Vujčić također je istaknuo da će Hrvatska narodna banka i drugi regulatori u potrebnoj mjeri podržati primjenu propisa Europske unije o pokrivenim obveznicama u Hrvatskoj, uključujući donošenje podzakonskih propisa iz svoje nadležnosti, te da će po potrebi razmatrati rješenja za eventualne regulatorne prepreke.

Ante Matijević, pomoćnik ministra financija Republike Hrvatske, zahvalio je HNB-u i EBRD-u na organizaciji radionice i naglasio važnost pokrivenih obveznica za širenje tržišta kapitala odnosno investicijskih potencijala u Hrvatskoj.

Na prvom skupu takve vrste u Hrvatskoj, uz financijske stručnjake iz HNB-a i EBRD-a, sudjelovali su predstavnici Ministarstva financija, bankarskog sektora, regulatornih tijela, investitori iz Srednje i Istočne Europe koji posluju s pokrivenim obveznicama te brojni drugi predstavnici hrvatskoga financijskog sektora.