Podijeljene dionice bivše SFRJ u BIS-u

Objavljeno: 12.6.2001.

Izvanredna glavna skupština Banke za međunarodne namire (Bank for International Settlements - BIS) odlučila je 11. lipnja poništiti dionice bivše Jugoslavije u kapitalu te banke, i umjesto njih izdati odgovarajući broj novih dionica koje će podijeliti središnje banke pet zemalja-sljednica bivše SFRJ: Centralna banka Bosne i Hercegovine, Narodna banka Republike Makedonije, Banka Slovenije, Narodna banka Jugoslavije i Hrvatska narodna banka. Dionice BIS-a koje su 1997. godine privremeno izdane središnjim bankama četiriju zemalja-sljednica također su ovim odlukama poništene.

Podjela novih dionica BIS-a provest će se sukladno sporazumu koji su u travnju i svibnju ove godine postigle zemlje-sljednice bivše Jugoslavije i njihove središnje banke, na temelju kojeg je Hrvatskoj pripalo 28,49 posto imovine bivše SFRJ pohranjene u BIS-u. Hrvatskoj će tako od ukupne vrijednosti dionica i dividenda - oko 50 milijuna dolara - pripasti dionica u vrijednosti od oko 11 milijuna dolara te tri milijuna dosad zarađene dividende.

Podjela dionica BIS-a središnjim bankama zemalja nastalih na teritoriju bivše SFRJ završni je korak u podjeli cjelokupne imovine bivše Jugoslavije u toj međunarodnoj financijskoj instituciji. Imovina bivše SFRJ u BIS-u uključuje zlato i devize vrijedne otprilike 414 milijuna dolara, od čega Hrvatskoj pripada oko 118 milijuna dolara.

S obzirom da s BIS-om surađuju samo središnje banke - članice te institucije, spomenutih 118 milijuna dolara ući će u devizne rezerve Republike Hrvatske i moći će se koristiti kao polog za podizanje eventualnih kredita za novčarske intervencije prema potrebama HNB-a.