Počela 20. Dubrovačka ekonomska konferencija

Objavljeno: 12.6.2014.

U dubrovačkom hotelu "Argentina" danas je započeo službeni program međunarodne 20. Dubrovačke ekonomske konferencije na kojoj sudjeluje više desetaka istaknutih ekonomista iz međunarodnih financijskih institucija (Međunarodni monetarni fond, Banka za međunarodna poravnanja, Europska komisija, Europska središnja banka), nekoliko nacionalnih središnjih banaka (SAD-a, Njemačke, Slovenije, Makedonije, Rumunjske), znanstvenici s većeg broja uglednih europskih i američkih sveučilišta, te ekonomisti iz više velikih poslovnih banaka i drugih financijskih institucija.

Radi se o tradicionalnom stručnom skupu u organizaciji Hrvatske narodne banke, koji je započet - podsjetio je u svom uvodnom izlaganju guverner HNB-a Boris Vujčić - prije dva desetljeća, još u ratnom okruženju, u cilju međunarodne afirmacije Hrvatske te razmjene iskustava i ideja, koje su našoj i drugim zemljama u tranziciji trebale pomoći u što uspješnijoj izgradnji tržišnog gospodarstva.

Stoga je ovogodišnji jubilarni skup prigoda i za osvrt do kuda je došao taj proces, je li on doista okončan, kao što bi se moglo zaključiti po temama razmatranima u novijem razdoblju Dubrovačkih ekonomskih konferencija, ili neka neadekvatna rješenja i njihove posljedice i danas zaslužuju pozornost ekonomske struke.

Uz to, ovogodišnja konferencija bit će obilježena analizama i raspravama o dosadašnjem razvoju i očekivanim daljnjim zbivanjima u eurozoni, makroekonomskim implikacijama financijskih frikcija unutar jedinstvenog valutnog područja, razmatranjem američkog i europskog pristupa u rješavanju najnovije financijske krize, problemima javnog duga, kretanju kamatnih stopa, te financijskim rizicima i izboru odgovarajućih politika, osobito kad su u pitanju novonastajuća tržišta. U svemu tome posebno su zanimljiva sučeljavanja gledišta "iznutra" i "izvana", odnosno europskih i američkih analitičara pojedinih pitanja.

Vrijedi napomenuti da je ovaj stručni skup ujedno i dobra prigoda za afirmaciju mladih ekonomista. Tako su u srijedu, u uvodu ovogodišnjeg službenog programa, svojim radovima nastupili, uz mlade ekonomiste iz hrvatske i poljske središnje banke, i predstavnici sveučilišta iz Budimpešte, Praga, Varšave i Zűricha.