Počela 15. Dubrovačka ekonomska konferencija

Objavljeno: 26.6.2009.

Uz sudjelovanje više desetaka uglednih znanstvenika s prestižnih svjetskih sveučilišta, predstavnika najvažnijih međunarodnih financijskih institucija, te domaćih i inozemnih aktera novčane i gospodarske politike započela je Međunarodna Dubrovačka ekonomska konferencija, koju već 15. godinu za redom organizira Hrvatska narodna banka.

U središtu pozornosti na ovom skupu bit će sagledavanje uzroka, učinaka i načina prevladavanja aktualne financijske krize, regulatorne reforme u bankovnom sektoru i utjecaja vlasničke strukture banaka na njihova ulaganja, inovativnost i stabilnost. Drugi skup tema povezan je s 20. godišnjicom rušenja Berlinskog zida i rezultatima proteklog razdoblja tranzicije, te učincima pristupa EU i prihvaćanja eura na gospodarski razvoj novih članica tijekom prošlih pet godina, a i tijekom pretpristupnog razdoblja. Sa zanimanjem se očekuje i prigodno izlaganje zamjenika glavnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Murila Portugala, koji će u petak sudionicima konferencije govoriti o utjecaju aktualne svjetske financijske krize na reformiranje ove značajne financijske institucije.

Uvod u službeni dio konferencije i ove godine bio je već u srijedu, nastupom nekoliko mladih analitičara Hrvatske narodne banke, te sa splitskog i riječkog Ekonomskog fakulteta, čije su radove komentirali iskusniji i afirmirani domaći i inozemni ekonomisti.

Uspješno organiziranje ove konferencije započeto je još u ratnim okolnostima, redovito joj prisustvuje niz uglednih svjetskih ekonomista, a svoja gledišta i predviđanja na ovom su skupu tijekom proteklog desetljeća i pol izlagali i neki dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju (Robert Mundell, Edmond Phelps).