Otvorena konferencija u organizaciji Bečke inicijative i Hrvatske narodne banke

Objavljeno: 28.10.2021.
Otvorena konferencija u organizaciji Bečke inicijative i Hrvatske narodne banke

Danas je u Splitu započela s radom godišnja konferencija u organizaciji Bečke inicijative (European Bank Coordination Vienna Initiative) i Hrvatske narodne banke.

Konferenciju je otvorio Boris Vujčić, guverner HNB-a, i predsjedatelj Upravljačkog odbora Druge bečke inicijative, a na panelima te izlaganjima sudionici konferencije raspravljat će, između ostaloga, o trenutačnim gospodarskim kretanjima u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi, izazovima s kojima se suočavaju središnje banke u razdoblju nakon epidemije, promicanju održivog rasta, ulozi financijskih institucija u poticanju zelene tranzicije, novim financijskim instrumentima u programu Invest EU, financiranju inovacija i dr. Na konferenciji će sudjelovati Mark Bowman, potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvoj, Lilyana Pavlova, potpredsjednica Europske investicijske banke, Anna Bjerde, potpredsjednica Svjetske banke za Europu i srednju Aziju (virtualno), guverneri središnjih banaka Estonije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Ukrajine kao i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke, Europske komisije, Europskoga investicijskog fonda te predstavnici poslovnih banaka i financijskog sektora.

Bečka inicijativa jedinstvena je platforma privatno-javnog sektora koja okuplja ključne međunarodne financijske institucije, Europsku komisiju, Europsku središnju banku i relevantne institucije EU-a, glavne prekogranične bankarske grupe te vlasti matične zemlje i zemlje domaćina u nastojanju da se zaštiti financijska stabilnost zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Bečka je inicijativa nastala na vrhuncu globalne financijske krize 2008./2009. i okupila međunarodne financijske institucije, europske institucije, regulatorna tijela iz zemalja domaćina i matičnih zemalja te najveće prekogranične bankarske grupe koje posluju u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Početni joj je cilj bilo podupiranje financijskog sektora europskih tržišta u nastajanju, sprječavanje nepravilnog razduživanja i održavanje kreditnih tokova prema gospodarstvima u regiji. Ti su ciljevi bili uspješno ostvareni u to vrijeme.

Kad se regija oporavila, aktivnosti Bečke inicijative usmjerile su se na rješavanje preostalih i novih izazova u financijskoj industriji, uključujući rješavanje neprihodonosnih kredita i razvoj lokalnih tržišta kapitala u europskim zemljama s tržištima u nastajanju.