Otvorena 29. Dubrovačka konferencija

Objavljeno: 26.5.2023.
Otvorena 29. Dubrovačka konferencija

Danas je s radom započela 29. međunarodna ekonomska konferencija u Dubrovniku. Dubrovačka konferencija tradicionalni je susret i mjesto dijaloga uglednih znanstvenika s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija, središnjih banaka i financijskog sektora.

Prvi dan konferencije bit će posvećen raspravi o aktualnim financijskim uvjetima poslovanja i rizicima za ekonomske izglede te razlozima visoke i (dugo)trajnije inflacije, a drugoga će dana biti riječi o monetarnoj politici, u izlaganjima i raspravi o radovima o klimatskim promjenama, tržištu rada i fiskalnim i monetarnim politikama u uvjetima visoke inflacije

Središnje predavanje održat će Joel Mokyr sa sveučilišta Northwestern o tome jesu li raznolikost, pluralizam i tolerancija uporišta ekonomskog napretka.

Konferenciju je otvorio Boris Vujčić, guverner HNB-a, koji će i moderirati prvu panel-raspravu. Na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluju i Gabriel Makhlouf, guverner irske središnje banke, Pierre Wunsch, guverner belgijske središnje banke, Ásgeir Jónsson, guverner središnje banke Islanda te Philip R. Lane, glavni ekonomist i član Izvršnog odbora Europske središnje banke.

Prezentacija guvernera Borisa Vujčića

Radovi predstavljeni na konferenciji dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke.